in

Zoontjes bleven alleen thuis, terwijl mama snel om melkpoeder ging: broertjes overleven verwoestende brand niet

Nog geen twee weken nadat een brand in Anderlecht het leven kostte aan drie bewoners, vielen er woensdagmiddag in Laken opnieuw twee doden.

Broertjes Amara (4) en Yaguine (2,5) werden thuis even alleen gelaten. Mama Maferein Keita (33) ging met haar twee dochtertjes vlug naar de apotheker.

Toen ze opnieuw de hoek omwandelde, stond haar appartement in lichterlaaie. “Ze stond er helemaal alleen voor.”

Ze lagen te slapen op de onderste verdieping toen de brand op het eerste uitbrak. Fikri Hadab en zijn maten zitten nog volop in de ramadan en slapen overdag bij.

“We hadden eigenlijk niets gehoord of geroken tot er plots op onze bellen werd geduwd”, vertelt de Marokkaanse Brusselaar.

“We zijn meteen naar boven gelopen en hebben daar de voordeur van het appartement boven ons ingetrapt.

Helaas konden we door de felle hitte onmogelijk naar binnen. We hoorden ook niets van geschreeuw dus we dachten dat de mama met al haar kinderen buiten was.” schrijft het Nieuwsblad.be.

Dat laatste bleek helaas niet het geval. Minuten voordien was Maferein Keita (33), afkomstig uit Conakry, de hoofdstad van het Afrikaanse Guinee, naar de apotheker om de hoek vertrokken.

De moeder van vijf nam haar twee dochters van 11 en 1 jaar mee. Haar oudste zoon Ibrahima speelt bij de U15 van KV Oostende en zit aan de kust op internaat.

Alleen in appartement
Bleven achter in het appartement op de eerste verdieping: Amara (4) en Yaguine (2,5). “Ze staat er de jongste tijd helemaal alleen voor”, vertelt Bouba Keita, oom van de moeder.

Lees ook  Vrouw opgenomen in ziekenhuis omdat ze te lang scheten inhield bij haar partner

“De vader van haar kinderen is nergens meer te bespeuren en weigert zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Maferein moest dringend naar de apotheker en koos ervoor om twee van haar vier kinderen mee te nemen.

Een van de twee bond ze achter op haar rug, het tweede wandelde mee.” Volgens onze informatie ging de moeder om melkpoeder en liet ze in de apotheek, amper een straat verder, geregeld ook haar bloeddruk meten.

De Afrikaanse vrouw kampt immers met diabetes. Volgens haar vriendinnen was ze amper enkele minuten weg.

Defecte kabel of kookpot?
Wat er in de tussentijd in het appartement gebeurde, is een raadsel. Stond er nog een pot op het vuur, zoals in de straat werd beweerd?

Of lag het aan een elektrisch defect van een kabel van de koelkast, waar de vrouw eerder al haar beklag over had gedaan? Een brandweerdeskundige moet dat uitklaren.

Feit is dat de vlammen om kwart voor één, het moment van de eerste oproep richting brandweer, al metershoog door het dak gingen. “We konden enkel hopen dat er niemand in de ruimte was”, getuigt een buurman.

Enkele ogenblikken later, bevestigt een goede vriendin, draaide mama Maferein met haar twee dochters opnieuw de Prudent Bolslaan in.

Lees ook  Ouders dumpen zieke tweelingbaby’s in bos ‘nadat ze ruim 10.000 euro aan donaties kregen’

Op dat ogenblik waren de ambulances en brandweerwagens net ter plaatse. “Wat er toen door haar hoofd ging, valt niet te beschrijven”, vertelt haar nonkel.

“Ze zag de metershoge vlammen, maar kon niets doen. Haar zonen zaten gevangen. Ze beleefde haar ergste nachtmerrie.”

Twee verkoolde lichamen
Terwijl de mama enigszins afgeschermd werd, probeerden brandweermannen het appartement te betreden. Al snel stootten ze op twee verkoolde lichamen.

Voor hen kwam alle hulp te laat. Vier andere bewoners moesten afgevoerd worden naar het ziekenhuis met lichte verwondingen.

De twee dochtertjes werden opgevangen door de buren. Op vraag van het Brusselse parket werden de meisjes gisteravond tijdelijk elders geplaatst.

Dat laatste kon op weinig begrip van de familie en vriendinnen rekenen. “Arme Maferein. La pauvre femme. Ze wil nu niets liever dan bij haar dochters zijn.”

Vijf doden op amper twee weken tijd
De nieuwe dodelijke brand in Laken komt er nog geen twee weken na een verwoestende uitslaande brand in Anderlecht, nauwelijks zeven kilometer verder.

Bij die brand, in het holst van de nacht, vielen drie doden, onder wie een tienermeisje van veertien.

Er raakten in de Rue Heyvaert tijdens de interventie ook meerdere brandweermannen gewond.

Uit de eerste onderzoeksdaden blijkt dat er zich veel meer mensen in het pand bevonden dan officieel geregistreerd. Ook in Laken leken de woonomstandigheden verre van ideaal.

Singles in opstand: ‘We worden achtergesteld en dat kost onnodig veel geld’

Dode gevonden op bouwterrein Den Bosch