in

Zoon van agent doodgeschoten: ‘Ik had dit niet achter Wessel gezocht’

Wat moet je zeggen als een 18-jarige is doodgeschoten? Mogelijk door een collega van zijn vader, een agent? ,,Wat hij ook gedaan heeft: hem is de kans ontnomen iets van zijn leven te maken.”

Vlakbij het ouderlijk huis van Wessel, in Zoetermeer, staan wat jongens schutterig te dralen. Ze hebben een bosje bloemen in de hand. Wat moeten ze zeggen? Hun vriend is dood. Een gewone gozer, in hun ogen, een jongen van 18. Zat op het mbo Rijnland in Zoetermeer. Zoon van een politieman. En nu is hij er niet meer, waarschijnlijk als gevolg van een politiekogel.

Voetbalde tot afgelopen seizoen bij de lokale voetbalclub DWO. ,,Of er vanavond nog getraind wordt? Ik heb geen idee”, zegt voorzitter Frans van Munnen. ,,De jongens met wie hij in het team zat, zijn er behoorlijk ontdaan van. Wat hij ook gedaan heeft: hem is de kans ontnomen nog iets van zijn leven te maken.”

De politiekogel die de jongen waarschijnlijk heeft getroffen, was gericht op een jongen die zich maandagochtend rond vijf uur ophield bij coffeeshop The Game in Delft. Een coffeeshop die de laatste maanden al een paar keer werd belaagd, zoals in de binnenstad van Delft dit jaar al zoveel heftige criminele incidenten plaatsvonden.

Lees ook  Nieuwe look voor Roy Donders

Schieten
Een politieagent in een patrouillewagen, bekend met de problemen rond de coffeeshop, zag een persoon met een voorwerp dat op een vuurwapen leek en besloot te schieten. En nu, een dag later, vraagt iedereen die Wessel kende, zich af hoe deze jongen betrokken kan zijn geraakt bij de incidenten in Delft. ,,Ik heb alle verhalen over het geweld in Delft uiteraard gelezen”, zegt Wessels rijschoolleraar, Marcel Ramlal. ,,Ik had dit niet achter Wessel gezocht. Maar wellicht is hij hier per ongeluk in verzeild geraakt.”

“Wellicht is hij hier per ongeluk in verzeild geraakt“

– Marcel Ramlal

De politie doet nog onderzoek naar zijn dood. Nadat de mbo-student maandagmorgen in alle vroegte voor de deur van het ziekenhuis in Zoetermeer werd neergelegd, werd de link snel gelegd naar het schieten even daarvoor in Delft. Forensisch onderzoek moet nog uitwijzen of de jongen daadwerkelijk door een politiekogel om het leven is gekomen.

Zijn dood heeft er in elk geval toe geleid dat de politie het toezicht in het centrum van Delft verder heeft verscherpt. Permanent staan er nu bemande gepantserde politieauto’s om de veiligheid te waarborgen. Een ultieme poging om de geweldsspiraal in de stad te doorbreken.

Lees ook  Koppel was tijdens huwelijksverjaardag aan het duiken. Dan worden ze omsingeld door 20 orka’s!

Aanslag
De recente geweldsgolf begon in mei met een aanslag op een coffeeshop. Later werden ook twee winkels het doelwit, werd een granaat bij een garage neergelegd en werden nog meerdere malen coffeeshops beschoten. En begin augustus werd de Delftse crimineel Karel Pronk midden op de dag geliquideerd. De politie is nog op zoek naar de schutter, en loofde gisteren een beloning van 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de verdachte.

Voorlopig zit slechts voor één van de aanslagen van de afgelopen maanden een persoon vast. Het is de 40-jarige Michael B., een man die 18 jaar geleden werd veroordeeld voor een drievoudige moord in Scheveningen. Hij was nog niet zo lang op vrije voeten.

Wat er achter de aanslagen zit, is nog niet bekend. Opvallend is wel dat namen uit de oude Haagse penoze opduiken. Het Openbaar Ministerie liet gisteren weten terughoudend te zijn met het trekken van conclusies.

Moeder laat haar eigen dochter van 11 jaar meermaals verkr*chten door haar vriend en dan moet het meest walgelijke nog komen

Dries Roelvink wil voor inlichtingendienst werken…