in

Zomerwaarschuwing! Ze legde haar dochtertje te slapen voor het middagdutje. Toen ze terugkwam, verkeerde het meisje in kritieke toestand.

We zijn toe aan de heetste zomermaand en dat wil zeggen oppassen geblazen voor een zonneslag of oververhitting van het lichaam. Het meest gevoelig voor een warmteaanval zijn kinderen en oudere mensen. Zo ’n warmteaanval heeft plaats wanneer het lichaam een temperatuur bereikt tussen de 39 en 41°C. Het menselijk lichaam schakelt zichzelf onder deze omstandigheden uit en stopt met zweten. Mensen kunnen zo het bewustzijn verliezen en in ernstige gevallen, overlijden.

Jennifer Abma en haar dochter, Anastasia, maakten dit mee en ze willen nu alle ouders waarschuwen voor de gevaren van oververhitting. Op 14 juli laatstleden publiceerde Jennifer op Instagram en Facebook een bloedstollend verhaal. Ze had haar dochter in haar bedje gelegd voor het middagdutje, sloot de deur en ging zelf op haar bed liggen om wat uit te rusten. Ze viel in slaap en er verstreken enkele uren. Jennifer schrikte wakker en ging meteen kijken of alles in orde was met haar dochter. Wat ze te zien kreeg, deed haar hart stilstaan.

Lees ook  Johan Derksen: ’Ik heb maar één fout gemaakt’

Haar dochter was helemaal rood aangelopen, voelde zwak aan en haar lichaam was koud. Ze belde onmiddellijk het ziekenhuis. Toen de paramedici aankwamen, keken ze direct de suikerspiegel van het flauwgevallen kind na. Wat een schok! Het meisje had nog 1,2 mmol/liter glucose in het bloed, terwijl ze minstens 4 mmol/liter moet hebben.

Nu wil de moeder iedereen op de hoogte brengen van wat haar overkwam. Je hoeft niet in de zon te zitten om een hitteaanval te krijgen. Ook een gesloten en onverluchte ruimte kan net een oven worden, met deze tragische gevolgen. In dit geval, liep het verhaal nog goed af. Anastasia kreeg intraveneus suiker toegediend en herstelde snel. Maar het had heel anders kunnen aflopen. Jennifer geeft als advies steeds goed na te kijken of er frisse lucht de kamer binnen kan komen. Zo vermijdt je deze gevaarlijke conditie.

Lees ook  Man wijst op de gevaren van openbare douches en zwembaden.

De duidelijkste signalen van oververhitting van het lichaam kan je herkennen aan een zeer rode huid die vaak droog en warm aanvoelt, spiersamentrekkingen, hoofdpijn en duizeligheid, mentale verwarring en een hoge pols.

We kunnen hitteaanvallen dus vermijden door enkele dingen in het oog te houden. Drink steeds veel water in de zomer en blijf nooit te lang in gesloten ruimtes waar de temperatuur ondraaglijk is. Ook het gebruik van een hoed of kleding van katoen kan helpen om het lichaam koel te houden.

Deel dit artikel met je vrienden en familie op Facebook.

Wie keek vroeger ook ‘Het kleine huis op de prairie?’ ZO zien de acteurs er NU uit!

Jonge man verliest zijn duim bij een stieraanval. Dokters vervangen de duim met de grote teen van de man.