in

Zes van de acht Bossche verdachten groepsverkr*chting zijn neven

De acht mannen (18 tot 26) uit Den Bosch en Rosmalen, die vanochtend in hun woningen zijn opgepakt voor groepsverkr*chtingen op meerdere momenten op hetzelfde adres in Den Bosch, zijn voor het merendeel neven van elkaar. Het pand waar de verkr*chting plaatsvond, moet van de gemeente minstens een jaar dicht.

Bij een van de aanhoudingen werd ook de vader van een verdachte opgepakt omdat hij een koffer van de politie had vernield. De politie heeft negen auto’s en enkele duizenden euro’s in beslag genomen. Dat wordt later mogelijk gebruikt voor een schadevergoeding aan de slachtoffers.

De politie startte begin dit jaar een onderzoek nadat drie Bossche tienermeisjes hiervan melding deden. In alle gevallen kwamen de slachtoffers onder meer via social media in contact met leden van de groep.

Volgens een woordvoerder van de politie werden de slachtoffers vermoedelijk gedrogeerd en vervolgens in weerloze toestand misbruikt door meerdere jongens uit de groep. Het gaat om twee 15-jarige slachtoffers en een 16-jarig meisje. ,,Mogelijk vinden we tijdens de doorzoekingen meer aanknopingspunten over de drogering’’, aldus de woordvoerder.

Lees ook  Dit meisje zit aan tafel met een oudere man en er gaat iets niet goed. Dan komt er iemand in actie.

Mogelijk meer slachtoffers
Het rechercheteam heeft aanwijzingen dat er meer meisjes slachtoffer zijn geworden van de groep, maar daarover tot nu toe hebben gezwegen, bijvoorbeeld uit angst voor de jongens. ,,Nu de jongens uit de groep vastzitten, is die drempel mogelijk lager’’, aldus de woordvoerder.

Volgens de meldingen vond het misbruik plaats in een ruimte die hoort bij een garagebedrijf op Orthen in Den Bosch. In april van dit jaar deden forensisch rechercheurs daar sporenonderzoek. De woordvoerder vertelt niet wat dat heeft opgeleverd.

N*aktfoto’s
Wel zegt hij dat de politie tijdens het onderzoek n*aktfoto’s en ander beeldmateriaal heeft gevonden waarop mogelijk slachtoffers zijn te zien van de groepsverkr*chters.

Tijdens de doorzoekingen van vanochtend worden niet alleen spullen in beslag genomen die als bewijs kunnen dienen. Volgens de woordvoerder worden ook kostbare spullen in beslag genomen in verband met mogelijke schadevergoedingen aan slachtoffers, die later door de rechter kunnen worden opgelegd. In de loop van de ochtend werd bekend dat bij een woning aan de Buurschappenlaan in Den Bosch een auto in beslag is genomen.

Lees ook  Oudere man valt 10-jarige meisje lastig, dan onderneemt een heldhaftige hond gelijk actie

Bij het garagebedrijf op Orthen zijn met takelauto’s negen auto’s in beslag genomen, onder meer een Audi. Ook zijn er duizenden euro’s meegenomen. De auto’s en het geld worden later mogelijk gebruikt voor schadevergoedingen aan de slachtoffers.

Een deel van het gebouw wordt in de loop van de ochtend met planken afgesloten.

Journalisten
De vader van één van de verdachten reageerde boos richting een cameraploeg. Hij had gevraagd of die wilde vertrekken. De politie heeft de zaak gesust. Het OM geeft aan dat de agressie onacceptabel is en gaat contact zoeken met de journalisten om te horen wat er precies is gebeurd.

De politie sluit niet uit dat tijdens het onderzoek meer verdachten worden aangehouden.

Meisje (7) op fiets omver gereden door bestuurster (76)

Zonen van moordverdachte getuigen: Loodgieter in stukken gesneden en verbrand op kampvuur