in

Zedenzaak Waterlandkerkje: mis bruikte dochter smeekt rechtbank haar moeder vrij te laten ‘zodat ik nog wat tijd met haar heb’

De inhoudelijke behandeling van de geruchtmakende Zeeuws-Vlaamse zedenzaak kende vrijdag een chaotisch verloop in de Middelburgse rechtbank.

Een van de verdachten moest de zaal onwel verlaten en er waren talloze schorsingen. De zitting krijgt volgende week een vervolg, maar vandaag werd al duidelijk welk ongekend horrorscenario zich jarenlang heeft afgespeeld in Waterlandkerkje en omstreken.

De zaak draait om de nu 44-jarige Terneuzense T. D. en haar 47-jarige vriend P. P. uit Aardenburg. Zij staan terecht voor tien gezamenlijke zedendelicten.

Zo zouden vijf meisjes, onder wie de twee destijds minderjarige dochters van D., zijn misbruikt door P. in zijn garagebedrijf in Waterlandkerkje.

Ook zou de oudste dochter zijn meegenomen naar parenclubs en parkeerplaatsen voor s*ks tegen betaling.

Het tweetal wordt bovendien verdacht van het in in bezit hebben, vervaardigen en verspreiden van kinderp*rno. Tegen P. lopen nog drie andere verdenkingen, dus dertien in totaal.

Zeer indringende slachtofferverklaringen
De pers moest de zaak vanwege de grote belangstelling via een livestream volgen. Dat gebeurde voor het eerst bij een Zeeuwse rechtszaak, maar was geen onverdeeld succes; niet alles wat werd gezegd was even goed te verstaan.

Dat gold met name voor de zeer indringende slachtofferverklaringen die werden voorgelezen. Juist die gaven de enorme impact aan van het gruwelijke mis bruik van minderjarige meisjes, dat maar liefst tien jaar ongemerkt kon plaatsvinden.

Het leidde tot verwoeste levens en in enkele gevallen tot zelfmoordpogingen, zo bleek uit de hartverscheurende lezingen.

De slachtoffers werden gedrogeerd met medicijnen, drugs en alcohol en werden vrijwel dagelijks op allerlei manier mis bruikt door P. en anderen.

Dat laatste gebeurde vaak op parkeerplaatsen langs de snelweg, zoals bij de Kreekraksluizen en in West-Brabant.

Lees ook  Prins Harry bevestigt ruzie met William

De slachtoffers werden dan in het donker mis bruikt op picknicktafels. P. zou daar dan later over opscheppen in de chatapp Kik.

Ernstig nierfalen
Beide verdachten moesten verplicht aanwezig zijn in de rechtszaal, maar tijdens de zitting bleek dat dat voor T. D. eigenlijk onverantwoord was.

Volgens haar advocaat leidt zij aan ernstig nierfalen en heeft ze niet lang meer te leven. De raadsvrouw heeft er naar eigen zeggen tevergeefs bij de rechtbank op aangedrongen om haar cliënt de zaak via een videoverbinding te laten volgen, maar medische verklaringen hebben de rechtbank echter nooit bereikt, aldus de voorzitter.

Hoe broos de gezondheid van de zich op krukken voortbewegende D. is, werd duidelijk toen zij aan het begin van de middag onwel werd en medische behandeling nodig had.

Eerder had ze de zaal al moeten verlaten voor een nierdialyse. Haar advocaat meldde later geëmotioneerd dat zij dacht dat haar cliënte ‘voor haar ogen zou sterven’.

Daarop werd besloten de zaak van D., indien mogelijk, volgende week woensdag verder te behandelen. Een verzoek van de advocaat om haar voorlopige hechtenis te schorsen werd echter afgewezen.

‘Mama heeft ons nooit iets aangedaan’
Dat D. de tijd die haar nog rest in vrijheid mag doorbrengen, is ook wat haar oudste dochter wil, ondanks alles wat ze heeft meegemaakt.

Ze mist haar moeder en houdt ‘met heel haar hart van haar’. ,,Mama heeft ons nooit iets aangedaan, ze is slachtoffer geworden van een psychopaat, een narcist.”

De jongste dochter is minder mild over haar moeder, net als de andere slachtoffers. Ze neemt het de vrouw kwalijk dat zij haar niet heeft beschermd.

,,Jullie hebben me verkocht als een stuk speelgoed.” Een van de aanwezige slachtoffers noemde D. en P. ‘niet goed snik. ,,Je mag geen moeder genoemd worden”, zei ze met trillende stem.

Lees ook  Wat ontzettend bijzonder: pasgeboren meisje ‘loopt’ meteen

,,Om dit te flikken bij je eigen kinderen.” Ook de vader van de meisjes, die vorig jaar aangifte deed tegen P. waarna de zaak aan het rollen kwam, liet van zich horen via de advocaat van zijn dochter.

,,Jouw ziekte heeft je niet tegenhouden dit allemaal te laten gebeuren. Je hebt je dochters niet beschermd tegen een monster als P.”

Het werd niet precies duidelijk wat D. wel en niet wist van het misbruik en in hoeverre ze dat heeft gefaciliteerd. Ze blijkt veel te hebben verdrongen of niet meer te weten.

Uit ontluisterende chatgesprekken tussen haar en P., waaruit de rechtbank citeerde, ontstaat desondanks de indruk dat zij wel degelijk volop meewerkte met P.

Ze heeft weinig ondernomen het misbruik te stoppen of om bij P. weg te gaan, hoewel ze dat wel zegt te hebben geprobeerd.

P. liet gedurende de zitting maar weinig los over alles wat is gebeurd. Hij verwees naar zijn advocaat of naar de verklaring die hij heeft afgelegd bij de politie.

Hij ontkende geld te hebben verdiend aan het mis bruik, waar volgens hem ‘geen dwang aan te pas kwam’. De slachtoffers eisen bij elkaar tonnen aan schadevergoeding van hem.

Uit rapporten van blijkt dat P., die al eerder was veroordeeld voor een zedendelict, lijdt aan een p*dofiele- en persoonlijkheidsstoornis en hypers*ksualiteit.

Deskundigen adviseren tbs met dwangverpleging. P. zei zich ‘te zullen neerleggen bij het uiteindelijke vonnis’.

De zaak gaat maandag verder. Dan komen de Officier van Justitie en advocaten aan het woord.

Deze camper kost 1.4 miljoen euro en heeft zijn eigen garage

First Dates blijkt in scene gezet, let goed op het glas in dit fragment!