Een man die allergisch is voor zijn eigen sperma wordt geplaagd door griepachtige symptomen telkens wanneer hij seks heeft. Echt waar! Het geval van de 27-jarige man wordt beschreven in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Urology Case Reports, waarin wordt vastgesteld dat hij niet de enige persoon is die lijdt aan het ‘post-orgasmic illness syndrome’. Hij vertelde in de studie dat hij al 10 jaar aan deze aandoening lijdt en vaak seksuele relaties heeft vermeden als gevolg hiervan.
“Post-orgasmic illness syndrome (POIS) wordt steeds meer erkend als een invaliderende oorzaak van seksuele disfunctie bij mannen,” schreven de auteurs van het artikel. “Het wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd vanwege de onbekendheid ervan bij zorgverleners, wat leidt tot tal van mogelijk onnodige tests en behandelingen.” Volgens de auteurs is de ‘best geaccepteerde theorie’ die de aandoening verklaart, dat degenen die eraan lijden allergisch zijn voor hun eigen sperma.
Symptomen meteen na ejaculatie
Ze schrijven: “Deze theorie wordt ondersteund door zowel de klinische verschijnselen van POIS als het feit dat 88% van de mannen bij wie wordt vermoed dat ze POIS hebben, positieve huidpriktesten hadden voor verdund, autoloog sperma.” Er zijn minder dan 60 gevallen van POIS ooit geregistreerd en medische professionals zijn zich pas ongeveer 20 jaar bewust van het bestaan ervan. Volgens het artikel beginnen de symptomen onmiddellijk na de ejaculatie en kunnen ze tot een week aanhouden.
Ze omvatten extreme vermoeidheid of uitputting, spierzwakte, koorts en zweten, prikkelbaarheid, geheugenproblemen, concentratieproblemen, verstopte neus en jeukende ogen. De patiënt in de studie ervoer hoesten, een loopneus, niezen en een uitslag die leek op netelroos op zijn onderarmen na een orgasme, en de symptomen verschilden niet of hij nu via seks of masturbatie een climax bereikte. Gelukkig bleek zijn aandoening behandelbaar. Hij meldde een 90% afname van zijn symptomen nadat wetenschappers hem een dagelijkse dosis van 180 mg fexofenadine hadden voorgeschreven – een antihistaminicum.
“Veel zorgverleners kennen het niet”
De man heeft nu een normaal seksleven kunnen ervaren. Gezien de uitzonderlijke zeldzaamheid van de aandoening, meldt het artikel dat er geen bekende meest effectieve therapie is voor POIS. Verschillende studies hebben geprobeerd selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), benzodiazepines en immunotherapie te gebruiken. “Veel zorgverleners zijn er niet van op de hoogte, laat staan het publiek,” zei Andrew Shanholtzer, een medische student aan de Oakland University William Beaumont School of Medicine en medeauteur van het artikel. “Het is zeer waarschijnlijk dat het ondergediagnosticeerd is, met veel lijders daarbuiten.”