in

Wetsvoorstel is af: kabinet wil 2G voor horeca, evenementen, cultuur en pretparken

Het demissionaire kabinet wil de omstreden 2G -maatregel alleen inzetten als de 3G-aanpak niet voldoende is.

De 2G-maatregel gaat alleen gelden voor hoog risico-omgevingen binnen de sectoren: horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken en dierentuinen.

Dat staat in het wetsvoorstel dat zojuist naar de Tweede Kamer is gestuurd. De maatregel gaat niet gelden voor niet-essentiële detailhandel, zoals bouwmarkten schrijft RTL Nieuws.

Bij 2G worden alleen mensen toegelaten die gevaccineerd zijn of genezen van corona. Er is een nieuwe wet nodig om 2G mogelijk maken. Het wetsvoorstel is nu af en is zojuist naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees ook  Grapperhaus waarschuwt horeca: Laatste waarschuwing anders gaat alles weer dicht!

Alternatieven
De Tweede Kamer moet nog instemmen over de wet. Dat zou deze week gebeuren maar gezien de gevoeligheid heeft de Tweede Kamer waarschijnlijk meer tijd nodig.

In sectoren waar 2G gaat gelden, moet een ondernemer zich hier aan houden, maar er kunnen voor bepaalde delen van sectoren wel alternatieven kunnen gaan gelden, zo staat in de wet.

Lees ook  Slachtoffer van Duitse watersnood drie maanden later én ruim 300 km verder dood aangetroffen in Rotterdam

Opvallend is dat minister De Jonge schrijft dat vaccinatiedrang geen doel op zich is, maar dat dat wel een neveneffect kan zijn van de 2G-wet.

Verdeeld
De Tweede Kamer is verdeeld over de 2G-maatregel. Alleen de VVD en D66 hebben al gezegd de wet te steunen.

De rest twijfelt nog of is tegen de wet. Ook is er nog geen meerderheid voor de wet in de Eerste Kamer die hier ook nog mee moet instemmen.

Medewerker jeugdgevangenis neergestoken, verdachte neergeschoten

Twee konijntjes gedumpt in groene kliko in Ermelo