in

Weggooien verleden tijd: zo kom je in aanmerking voor ‘prullenbakvaccins’

Mensen die echt niet meer langer willen wachten op een coronaprik kunnen zich vanaf maandag aanmelden voor een vervroegde vaccinatie.

Op de website Prullenbakvaccin.nl bieden priklocaties hun overgebleven vaccins aan. Nu worden die vaak aan het einde van de dag weggegooid.

Huisarts Marco Blanker is mede-initiatiefnemer van de website. Hij kwam vorige maand in het nieuws toen hij een foto deelde van 58 coronavaccins die hij moest weggooien, omdat er te weinig mensen kwamen opdagen op een prikdag.

Door de nieuwe website zou dat niet meer hoeven. “Elke priklocatie kan in potentie meedoen. Ziekenhuizen beginnen binnenkort ook met prikken ook zij kunnen zich aanmelden”, zegt de Zwolse huisarts tegen Hart van Nederland.

Lees ook  Twee beveiligers gestoken in Primark

Op het moment zijn er pas twee locaties aangemeld op de site, maar Blanker hoopt dat dit aantal snel zal oplopen. Via een kaartje op de website is te zien waar er vaccins overblijven.

Eerste prik
Het oorspronkelijke initiatief voor de website komt van huisarts in opleiding Bernard Leenstra en chirurg Marlies Schijven van het Amsterdam UMC.

Marco Blanker heeft zich hierbij aangesloten. Voor de website is er niet direct samengewerkt met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Huisarts Blanker hoopt dat de overheid blij is met het initiatief. “Het gaat echt om prikken die anders zouden worden weggegooid.”

Lees ook  Echtpaar overleed nadat tieners hun huis in brand staken: ‘Wilden grapje uithalen’

Wanneer de eerste prik met een overgebleven vaccin via het platform wordt geregeld, is onbekend.

“Dat hangt er vanaf wanneer er ergens vaccins over blijven.” Het zullen maximaal enkele prikken per vaccinatielocatie zijn.

“Als er bijvoorbeeld nog maar 5 mensen langskomen voor een vaccin en daar een flacon voor moet worden geopend waar elf personen mee gevaccineerd kunnen worden dan zijn er zes prikken over.”

Geïnteresseerden hebben dan ook geen keus voor een bepaald vaccin. Je moet het doen met wat er anders weggegooid wordt.

Flitshuwelijk in Radboudumc voor covid-patiënt die trouwdag waarschijnlijk niet meer haalt

Pootjes van Emmeloordse hond afgehakt door ‘mechanisch apparaat’