in

Vrouw toont zich voor het eerst nadat ex-vriend zuur over haar gooide: “Het was alsof mijn gezicht zichzelf opat”

Ze haalde in 2007 de finale van Miss Italië maar tien jaar later ging Gessica Notaro (28) door een hel. Haar ex-vriend overgoot haar begin dit jaar met zuur, waardoor ze zwaar verminkt is in haar gezicht. Deze week trad ze voor het eerst naar buiten: “Het was alsof mijn gezicht zichzelf opat”, zei ze op de Italiaanse zender Mediaset.

Het is 10 januari 2017. Gessica stapt niets vermoedend uit haar auto in de Italiaanse stad Rimini wanneer ze plots bijtend zuur over zich heen gegoten krijgt. Haar ex-vriend Jorge Edson Tavares stalkte haar al maanden nadat hij hun breuk in de zomer niet kon verwerken. Er bestond dus geen twijfel over de dader, die desondanks alle betrokkenheid nog steeds ontkent.

“Ik wil dat hij mij aankijkt en beseft wat hij mij heeft aangedaan”, vertelde Gessica aan presentator Maurizio Costanzo. “Ik heb twee maanden in een gevangenis gezeten. Ik kan niet meer leven zoals vroeger. Ik kan niet in de zon gaan zitten, moet constant een masker dragen en mijn gezicht doet de hele tijd pijn. Elke keer als ik uit een auto stap, herbeleef ik dat moment. Het was alsof mijn gezicht zichzelf opat. Dat ik mijn schoonheid kwijt was, tot daar aan toe. Ik hoopte wel dat mijn zicht intact bleef.”

Lees ook  Mama in tranen naast het graf van jong zoontje. Dan landt er een "teken" van boven op haar.

“Mijn gezicht is om zeep”

Gessica draagt constant een schelp op haar linkeroog, waarvan nog steeds niet zeker is dat het ooit zal herstellen. “Al mijn geld gaat naar de verzorging (700 euro per maand). Om het half uur moet ik een product in mijn ogen laten druppelen, mijn huid moet ik constant insmeren. Mijn werk kan ik ook niet meer uitvoeren, want ik mag niet zwemmen. Voor de rest van mijn leven zal ik inwendig littekens met me meedragen.”

Voor de aanval werkte Gessica als trainster van zeeleeuwen in Rimini, haalde ze de finale van Miss Italië 2007 en ambieerde ze een zangcarrière. “Mijn gezicht is om zeep, maar ik heb mijn gelaatstrekken nog. Mijn mond en mijn neus zijn intact, ik herken mezelf nog in de spiegel. Uit het beschadigde oog kan ik nog iets zien. En het belangrijkste van al: ik heb mijn stem nog. Dat zuur kwam ook in mijn mond terecht, gelukkig was ik alert genoeg om het meteen weer uit te spuwen.”

Lees ook  Shanna (39) deed het met haar baas: “Ik ging elke dag naar mijn werk alsof ik naar een feestje moest”

Costanzo had Gessica de keuze gelaten toen ze in zijn show verscheen: de sjaal die haar gezicht bedekte ophouden of niet. Ze koos snel voor het eerste: zichzelf aan de wereld tonen. Net zoals ze meteen na de aanval de confrontatie met zichzelf wilde aangaan. “Ze hadden me eerst foto’s getoond, maar ik wilde meteen in de spiegel kijken. Mijn gezicht zag er echt verbrand uit: donkerbruin langs de ene kant, groen langs de andere kant. Ik was in shock, maar ik dwong mezelf om op mijn ogen te focussen. Die worden niet voor niets de spiegels van de ziel genoemd. Ik herkende mezelf gelukkig nog.”

Redders dachten dat alle hoop verloren was. Maar dan steekt er opeens een handje naar buiten.

Moeder haalde 3-jarige bij grootmoeder op – toen hij naar buiten liep en om hulp riep wist ze dat het fout zat