in

Vrouw moet met 5 kinderen asielzoekerscentrum uit na weigeren ’te kleine woning’

KATWIJK – Een vrouw uit Congo moet van de rechter samen met haar vijf kinderen het asielzoekerscentrum in Katwijk verlaten. Ze weigerde een woning in Haarlem, omdat ze die ’te klein’ vond. Het COA spande daarna tegen haar een kort geding aan en krijgt van de rechtbank gelijk.
De vrouw en haar drie oudste, nog minderjarige kinderen hebben een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Recent kreeg zij een tweeling, die nog geen verblijfsvergunning heeft.

In september kreeg de vrouw in Haarlem een woning aangeboden met een woonkamer, vier slaapkamers en een zolder. Na bezichtiging weigerde de vrouw de woning, omdat ze die ’te klein’ vond. Ze kreeg daarna nog een week de tijd om over de woning na te denken, met de mededeling dat de woning niet beschikbaar zou blijven als ze opnieuw zou weigeren en dat ze het azc dan zou moeten verlaten. Ze weigerde de woning daarna nog steeds.

Lees ook
Jade (5) overleden na moedige strijd tegen kanker

Kort geding om vertrek af te dwingen
Op 12 oktober werd de vrouw gesommeerd om het azc samen met haar kinderen binnen drie dagen te verlaten. Omdat de vrouw dat niet deed, spande het COA een kort geding aan bij de rechbank in Den Haag om haar te dwingen.

De rechtbank gaat mee in de eis van het COA, omdat de aan de vrouw aangeboden woning weliswaar ‘aan de krappe kant’, maar wel passend is. Bovendien zou de vrouw vanuit die woning dan eventueel verder kunnen kijken naar een ruimere woning in de toekomst, als de kinderen groter worden, stelt de rechtbank.

Lees ook
Tienermoeder (18) wurgt haar 7-maanden oude baby met bandana

Week de tijd om azc te verlaten
De vrouw kreeg van de rechter een week de tijd om de opvanglocatie in Katwijk verlaten. Omdat de uitspaak op 15 december was, betekent dit dat ze uiterlijk komende vrijdag moet zijn vertrokken.

Man is woest op zijn vrouw wurgt zoontjes 6 en 7 met ceintuur badjas

Peter totaal genegeerd bij trio met zijn eigen vrouw: “Ze gingen los als konijnen!”