in

Vrouw geeft borstvoeding in auto: agent dreigt met boete

Een agent van de Belgische federale wegpolitie heeft een vrouw verboden om borstvoeding te geven in haar auto terwijl deze geparkeerd stond. De man vond dat de handeling viel onder de noemer ’openbare zedenschennis’. De uitbarsting van de agent is op video vastgelegd. De politie is inmiddels een tuchtonderzoek gestart naar de man.

De agent zou een vrouw die borstvoeding aan het geven was in haar auto verplicht hebben om daarmee te stoppen en door te rijden, meldt het Nieuwsblad. De zaak heeft bij onze zuiderburen flink wat opschudding veroorzaakt. „Wij nemen dit zeer serieus”, zegt de woordvoerder van de federale politie. „Hier was geen sprake van openbare zedenschennis. Integendeel, het ging om een van de meest natuurlijke zaken ter wereld.”

Huilende en dorstige baby
Het voorval dateert van 23 augustus dit jaar. Nefera Mavambu, een 30-jarige moeder uit Sint-Kruis (Brugge), was toen op weg naar het festival Bomboclat in Zeebrugge. Haar zoontje was twee maanden oud en had honger. „Het was 27 graden en hij schreeuwde de longen uit zijn lijfje”, zegt Nefera. „Ik kreeg stress en besloot om langs de kant van de weg te parkeren en borstvoeding te geven.”

Niet veel later kwam een motoragent naast de auto staan. Nefera deed haar raam open en vreesde aanvankelijk – hoewel ze goed geparkeerd stond – voor een parkeerboete. „Tot mijn grote verbazing sprak hij me nors aan. ’Dat doen we hier niet, hè’, klonk het. Ik geloofde mijn oren niet. Volgens hem was wat ik aan het doen was openbare zedenschennis. En dat terwijl ik gewoon mijn zoontje borstvoeding aan het geven was in mijn auto. In mijn eigen veilige auto, waar ik het al zo vaak deed en nog vaak zal doen”, vertelt Nefera.

Lees ook  Waarom het 2 november een extra zware dag is voor zieke koningin Máxima

De jonge moeder probeerde uit te leggen dat haar zoontje honger had. Maar daar had de diender geen oren naar. Hij dreigde met een proces-verbaal als ze niet zou ophouden. Verbouwereerd stopte Nefera de borstvoeding en reed door. „Ik was echt enorm kwaad. Gefrustreerd. Ik heb die avond aan iedereen die het horen wilde verteld.”

Klacht ingediend
Maar zelfs na het weekend bleef het voorval door Nefera’s hoofd spoken. Ze besloot dan ook een klacht in te dienen bij de politie. Gesterkt door een filmpje. „Mijn passagier zat achter in de auto en voelde meteen aan de toon van die agent dat het niet goed zat. Zij heeft het gefilmd. En daar ben ik haar enorm dankbaar voor. Ze heeft een groot deel van dat gesprek vastgelegd en dat filmpje heb ik aan de politie gegeven. Ik heb er bewust voor gekozen om het niet te verspreiden, want ik wil niet haatdragend zijn. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat mijn klacht serieus werd genomen.”

Lees ook  Gevonden lichaam blijkt van vermiste Savannah! Doodsoorzaak nog niet bekend!

Over de precieze stand van het onderzoek wil de politie zelf niets kwijt. „Maar er is een tuchtonderzoek bezig op basis van de klacht”, klinkt het. „Of de agent in kwestie al gehoord is? Dat kan ik niet zeggen. Maar als blijkt dat dit inderdaad op deze manier gebeurd is, dan is dat zeer betreurenswaardig. Want laat ons duidelijk zijn: borstvoeding geven in je geparkeerde auto is geen openbare zedenschennis. De agent riskeert dan ook een tuchtsanctie als het onderzoek aantoont dat hij die vrouw wel zo heeft behandeld.”

Excuses
Nefera zelf is tevreden dat de politie haar klacht serieus neemt. Al had ze wel iets meer feedback verwacht. „Ik heb er eigenlijk niks meer over gehoord. Wel voelde ik dat ze het zelf ook schandalig vonden. Welke straf ik voor die man zou willen? Daar kan ik niet zo goed op antwoorden. Eigenlijk zou ik al tevreden zijn met persoonlijke excuses. En dat hij tot het inzicht komt dat hij fout zit. Dat lijkt me nu toch het belangrijkste.”

Marco Borsato openhartig over affaire: ‘Roem, vrouwen en geld kan een giftige cocktail zijn’

Maaike (41) kreeg iets in haar drankje en werd ver kracht