in

Vrouw (37) rijdt partner omver na ruzie: ‘Dacht dat het een hek was’

Op het Middelblok in Gouderak rijdt Cornelia V. op 10 december ’s nachts in haar auto achteruit een voetganger aan. Het is haar partner met wie ze ruzie had. Ze dacht dat ze een hekje raakte. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het een poging tot doodslag en moet ze acht maanden de cel in. Haar vriend pleit in de rechtbank voor haar: ‘Dit heeft ze nooit zo gewild.’

Cornelia V. (37) en haar vriend D. uit Gouderak hebben zo’n zeven jaar een turbulente relatie. Hij wordt gewelddadig als hij drugs gebruikt. Er zijn meldingen van huiselijk geweld. In september vorig jaar mishandelt hij Cornelia. Zij belt de politie en wil vluchten met de auto, maar D. springt op de motorkap.

Op 10 december heeft het stel weer ruzie. Het gaat er in WhatsApp-berichten stevig aan toe. De rechter leest er maandag een aantal voor. ‘Val dood, k*mongooltje. K*junk, ik heb geen medelijden met jou. Ik gooi je shit in een container.’ Toch gaan ze die avond nog samen naar een voetbalwedstrijd in Den Haag. Op de tribune is er weer ‘een discussie’, zoals de vrouw dat noemt. Ze vertrekt voor de penaltys naar huis en legt de spullen van haar vriend in de schuur. ‘Ik wilde escalatie en overlast voor de buren voorkomen’, vertelt ze in de rechtbank. ‘Hem tot bezinning laten komen.’ Dan zouden ze er de volgende dag in alle rust over kunnen praten.

Lees ook
Instagram speelde rol in dood 14-jarige Molly: “Je kunt niet aan het algoritme ontsnappen”

Goedmaakseks
De rechtbank probeert een beeld te krijgen van de relatie, want de berichten zijn heftig. Was het nu uit of niet, toen ze schreef ‘val dood, ik ben nu vrijgezel’? Volgens Cornelia is het gewoon de manier waarop ze met elkaar communiceren. ‘Hij is een heethoofd, dat gooien we naar elkaar toe. Daarna hebben we goedmaakseks.’

Maar die nacht loopt het anders af. De vrouw rijdt op het Middelblok, een dijk in Gouderak, om haar partner de tijd te geven om in de schuur zijn spullen te pakken. Maar toen zag ze hem in het donker lopen. Naar eigen zeggen liet ze haar hart spreken: ze wilde hem laten instappen, zodat ze samen konden gaan slapen.

Flits
De vrouw gaat achteruit in een flits over de dijk in de richting van de voetganger. Op camerabeelden is te zien hoe dat gaat. De beelden worden in de rechtbank getoond. De wagen komt op de andere weghelft en raakt iets. Er is een harde klap, de achterruit en andere auto-onderdelen vliegen eruit. Cornelia rijdt met de auto weer naar voren en stopt iets verder.

Haar partner is geraakt en ligt met een gebroken bekken op straat. ‘Ik dacht dat het een hek was’, verklaart ze. Pas later drong het door wat er echt was gebeurd. Ze was in een shock, zei ze. De vrouw was snel weer weggereden omdat het ‘een gevaarlijke plek’ is om stil te blijven staan. ‘Anders waren er doden gevallen.’

Lees ook
Patiënte haalt vrouw van beademing om ’irritant geluid’

Samenwonen
Haar partner zit ook in de rechtszaal. Hij wil zich geen slachtoffer noemen. ‘Ik weet uit mijn hart te spreken dat zij nooit heeft gewild om mij te raken’, verklaart hij. Zijn vriendin heeft 42 dagen vastgezeten. Volgens haar zijn ze er na het incident sterker uitgekomen. Ze wonen samen en geven elkaar de ruimte. Hij zou nu clean zijn.

De eis van de officier van justitie komt dan ook hard aan bij de Gouderakse. Hij eist anderhalf jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk voor poging tot doodslag. ‘Ze gebruikte de wagen als wapen. Was in een geestestoestand van een heftige ruzie.’ De aanklager rekent het haar zwaar aan dat ze geen enkel schuldbesef zou hebben.

‘Geen bewijs’
De advocaat vraagt om vrijspraak, aangezien er geen enkel bewijs zou zijn dat de vrouw de bedoeling had om haar partner aan te rijden. ‘Ze heeft op het laatste moment geremd’, zegt de verdediging. Cornelia zegt dat ze er niks meer van snapt. ‘Dit is wow’, zegt ze over de eis. De rechtbank doet op 17 april uitspraak.

Dode bij treinongeluk was kraanmachinist BAM

Lichaam van Britta Cloetens teruggevonden, bijna 12 jaar na haar verdwijning