in

Voeren door bezoekers leidt tot de dood van 29 ‘opdringerige’ paarden in Oostvaardersplassen

Een grote groep konikpaarden in de Oostvaardersplassen is vandaag naar het slachthuis gebracht. De dieren zijn volgens boswachter Hans-Erik Kuypers te opdringerig geworden. Bezoekers die zich niet aan de regels hielden, hebben dit gedrag veroorzaakt.

De paarden in het zuidelijke deel van het Oostvaardersveld zijn het afgelopen jaar veelvuldig door mensen benaderd, geaaid en gevoerd, zo laat Kuypers weten. ,,Gevolg hiervan is dat de dieren soms als groep op recreanten afkomen. Het komt bedreigend over als je daar argeloos wandelt en er een kudde naar je toe galoppeert. Ze komen namelijk aan je, gaan bijvoorbeeld aan je jas knagen. Wij willen niet het risico nemen dat er ongelukken gebeuren.”

Lees ook  Je kunt nu kettinkjes kopen die voor het poepgat van je kat hangen!

Aangezien er geen andere geschikte gebieden beschikbaar zijn om de paarden naartoe te verplaatsen, is de slachtbank volgens Staatsbosbeheer onvermijdelijk. ,,Een leven bij particulieren vindt Staatsbosbeheer geen goed alternatief. Deze dieren zijn een relatief groot leefgebied gewend, waar ze in sociale groepen op een zo natuurlijk mogelijke wijze kunnen leven. Staatsbosbeheer verkoopt daarom geen koniks aan particulieren.”

Twee harems
Voor het beheer van het Oostvaardersveld is begrazing door de paarden van belang. Daarom krijgt de achtergebleven groep van 26 dieren gezelschap van twee harems uit de vangweide in het kerngebied. Deze paarden zijn niet aan mensen gewend en zullen hierdoor afstand houden.

Lees ook  Aan de ketting en tussen de poep: zo leefden deze honden op een bedrijventerrein in Dronten

,,We doen opnieuw een dringende oproep aan bezoekers: houd afstand van de paarden”, benadrukt Kuypers. ,,Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt om – net als nu – in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, de opdringerige dieren uit het gebied te halen.”

Door middel van borden bij de ingang van het gebied worden bezoekers erop gewezen dat ze afstand tot de paarden moeten bewaren. Hierop zal worden gehandhaafd worden door toezichthouders van Staatsbosbeheer.

“Vrouw uit België dood aangetroffen in haar afgelegen huis in Spanje”

Zwaargewonde jongeman na misdrijf in Duitsland afgezet bij ingang ziekenhuis in Eindhoven