in

Vijf jaar cel geëist voor vuurwerkbom die Mirjam zwaar verwondde in Zwolle

Voor het plaatsen van een zware vuurwerkbom in een brievenbus in een huis in Zwolle moet een 20-jarige man wat het Openbaar Ministerie betreft een celstraf van vijf jaar krijgen. Mirjam, de moeder van het beoogde slachtoffer, raakte door de explosie zwaargewond.

De bewoonster zag in de nacht van 12 september 2020 in de hal iets branden in de brievenbus.

Toen ze het naar buiten wilde duwen, ontplofte het projectiel dat later een Supercobra 6 bleek te zijn.

Een van haar vingers werd afgerukt, de banden van haar duim raakten los en ze liep een gehoorbeschadiging en brandwonden op.

Gelukkig liet ze niet het leven, zei de officier van justitie, dinsdag in de rechtbank in Zwolle. Maar dat had zeker kunnen gebeuren, aldus een deskundige in explosieven.

Lees ook  Kabinet verlengt coronawet met drie maanden tot 1 juni

Omdat de vrouw door de gevolgen van de explosie haar hand niet meer kan gebruiken, heeft ze haar baan in de zorg op moeten zeggen.

Wraakactie
De officier van justitie vermoedt dat de 20-jarige Shervinho D. de bom plaatste omdat hij wraak wilde nemen op de dochter van het slachtoffer.

Door haar toedoen zou zijn relatie zijn beëindigd. De officier achtte een poging doodslag bewezen.

“Het verschil tussen dood en leven was enkele centimeters of decimeters groot.” Ook moet D. wat haar betreft aan het slachtoffer 122.000 euro schade vergoeden.

D. ontkent elke betrokkenheid bij het plaatsen van de vuurwerkbom. Hij heeft het naar eigen zeggen vanaf een afstandje zien gebeuren.

Lees ook  ChristenUnie keert zich af van Rutte: 'Een explosieve ontwikkeling'

Op fragmenten van het vuurwerk is DNA-materiaal aangetroffen. Dat was niet van D., maar het OM weigert verder onderzoek te doen, zei zijn advocaat.

Hij hekelde de tunnelvisie van de officier. Bovendien is de vingerafdruk van een van zijn vrienden op de brievenbus gevonden. Die man zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

De Jonge waarschuwt: zonder boosterprik is coronapas na 1 februari niet meer geldig

‘Ik had per ongeluk seks met de moeder van mijn vriendin en weet niet wat ik nu moet doen’