in

Vietnamese monnik schokt de wereld met zijn protest. Hij gaat ermee meteen de geschiedenisboeken in!

Sommige foto’s zijn zo krachtig dat je het beeld dat ze je presenteren maar niet uit je hoofd kan krijgen. Ze beroeren ons en laten een diepe indruk na. Zeker als ze getuigenis geven van de wil en doorzetting van een persoon die overtuigd is van zijn stelling, laten ze ons niet los. Een van die documenten is een opname van de Vietnamese monnik Thích Quảng Đức. De foto van de monnik is een van de klassieke beelden uit de oorlog in Vietnam geworden, samen met dat van het verbrande meisje dat haar dorp dat net met napalm werd gebombardeerd ontvlucht.

De monnik, geboren in 1897, wil protesteren tegen het wanbeleid van de toenmalige regering en neemt daarom zijn blauwe Austin om naar Saigon (nu ‘Ho Chi Minh Stad’) te rijden. We schrijven 11 juni 1963. Hij wil een duidelijke boodschap nalaten in verband met de onderdrukking van zijn boeddhistische broeders onder het bewind van Ngô Đình Diệm. Met onwaarschijnlijke gelatenheid parkeert hij zijn auto. Hij gaat op de grond zitten, laat enkele huilende studenten benzine over zijn lichaam gieten en hij steekt een lucifer aan.

Binnen de minuut staat hij in lichterlaaie. De mensen kijken geschokt toe hoe de monnik door de vlammen wordt verteerd zonder ook maar een kik te geven.

Lees ook  Bejaarde dame heeft moeite om de bus op tijd te halen. Nu doet het prachtige gebaar van de chauffeur overal de harten smelten.

Ook journalist David Halberstam is op dat moment aanwezig op de plek. Ook hij slaat de griezelige scène gade. Hij zou dit moment nooit van zijn leven vergeten.

Later zegt hij, “Ik zie het allemaal nog zo voor me, zelfs al is het me teveel. De vlammen sloegen om de man heen, hij begon langzaamaan te verkolen en zijn hoofd werd zwart. De lucht vulde zich met de geur van brandend mensenvlees. Ik was verbaasd over hoe snel een mens opbrandt. Ik hoorde het gesnik van de omstaanders. Ik was te geschokt om te huilen, zo door elkaar geschud dat ik vergat notities te nemen en vragen te stellen, zelfs te aangedaan om gewoon nog te denken… En terwijl de man daar zat te verbranden, bewoog hij geen spier. Hij gaf niet eens een kik en daarmee was hij in schril contrast met de mensen die hem stonden te bekijken.”

Ook fotograaf Malcolm W. Browne is ter plekke. Hij maakt wel enkele foto’s en wint daarmee later een Pulitzerprijs. De foto’s gaan de ganse wereld rond. Ook Rage Against the Machine gebruikt de foto op de cover van hun debuutalbum.

Lees ook  Deze moeder overlijdt doordat de dokter een verschrikkelijke ziekte verzwijgt. Schandalig dit!

De daad van Thích Quảng Đức heeft enkele belangrijke gevolgen. Na zijn zelfverbranding worden de overblijfselen overgebracht naar een crematorium waar hij voor de tweede keer in brand wordt gezet. Echter, tussen de assen vinden de medewerkers iets merkwaardigs. Het hart van de monnik bleef intact! Het hart is vandaag de dag nog te zien in een museum en het geldt als symbool voor medegevoel en wilskracht.

Na zijn dramatische protestactie nam ook de druk op de regering toe. De regering voelde zich genoodzaakt de onderdrukking van de boeddhistische minderheid te herzien en nieuwe onderhandelingen aan te gaan. Thích wordt tot een icoon van extreem protest en overtuiging, ook al gaat de oorlog gewoon door en eist nog talloze slachtoffers. Zijn hart en zijn hemelsblauwe auto kunnen nog steeds bezocht worden in Hué.

Wat je ook mag denken van zijn actie, het is duidelijk dat hij daarmee een plaats in de geschiedenisboeken heeft verdiend.

Deel dit artikel met je vrienden en familie op Facebook!

Dit minihuis van 26 m² is binnenin je reinste villa!

10 GENIALE trucs met haarspeldjes die je het leven aanzienlijk makkelijker maken.