in

Vier mannen ver krachten bewusteloos meisje (17) in Zwolle, stelt justitie: ‘Live te zien op Instagram’

Een groep mannen heeft volgens justitie begin 2020 in Zwolle een 17-jarig meisje ver kracht en die gruweldaad gefilmd en live uitgezonden op Instagram.

Ze zou even daarvoor door een van de groepsleden knock-out zijn geslagen. ,,Hoe kunnen jullie op zo’n lage manier mis bruik maken van een kwetsbare minderjarige?” vroeg de moeder van het meisje tijdens de rechtszaak.

De rechtszaak draait om vier verdachten, allemaal jonge twintigers. Justitie eist voor drie van de vier verdachten vier jaar celstraf, de zaak tegen de vierde verdachte wordt pas later behandeld.

De mannen zelf ontkennen: het meisje zou niet bewusteloos zijn geweest, de s*ks zou vrijwillig zijn geweest en de video zou niet hebben bestaan. De beelden zijn door de politie niet gevonden. De advocaten gaan voor vrijspraak.

Emotionele verklaring
De moeder van het meisje houdt tijdens de zaak een emotionele slachtofferverklaring. Ze wil de verdachten in de ogen kijken en doet dat ook letterlijk.

,,Het verhaal van mijn dochter moet worden verteld. Onze onbezorgdheid is weg. Toch pakken we de draad weer op. Jullie zijn het niet waard om niet verder te gaan”, zegt ze tegen hen.

Via haar moeder laat ook het meisje zelf van zich horen: ,,Ik dacht dat ik jullie kende, dat we vrienden waren.

Ik neem het jullie heel erg kwalijk, maar kleiner krijgen jullie me niet. Ik laat me niet tegenhouden. Dat zijn jullie niet waard. Blijf uit mijn buurt!”

Gips
Terug naar de avond van 14 januari 2020. Het 17-jarige meisje bezoekt dan het huis waar M. M. uit Zwolle vaak verblijft, zo is ook op bewakingsbeelden bij de entree van de flat te zien.

In dat huis zijn ook E.C. (20) uit Hattem en Zwollenaar I.T. aanwezig. Ze beschouwt de jongens als vrienden. Over wat er gebeurt in de drie uur dat het meisje in de woning is, lopen de verklaringen sterk uiteen.

Lees ook  Zwaargewonde jongeman na misdrijf in Duitsland afgezet bij ingang ziekenhuis in Eindhoven

”Ik dacht dat ik jullie kende, dat we vrienden waren. Ik neem het jullie heel erg kwalijk”
– Slachtoffer

Volgens het meisje is ze knock-out geslagen door een man die zijn hand in het gips had. Dat zou Zwollenaar E.M. (22) zijn geweest, die later bij de woning zou zijn gearriveerd. M. beroept zich tijdens de rechtszaak in Zwolle op zijn zwijgrecht.

Letsel
Als de minderjarige weer bij kennis is, is ze compleet in verwarring. Ook heeft ze een blauw oog en ander letsel.

De mannen brengen haar met de auto naar een supermarkt. Volgens haar deden de vier net alsof ze zich over haar ontfermd hadden.

Een dag later hoort ze van een vriendin dat er een video van haar rondgaat, waarin ze ogenschijnlijk buiten bewustzijn wordt ver kracht door de verdachten.

Meerdere getuigen bevestigen het bestaan van die beelden, maar de video zelf is nergens aangetroffen.

Volgens justitie hebben de verdachten de video laten verwijderen en zijn getuigen beïnvloed. Zelf ontkennen ze dat.

Live uitgezonden?
De beelden zijn volgens getuigen live uitgezonden via Instagram. Als een soort ‘bewijs’ van de verdachten, om aan te tonen dat ze echt s*ks hebben gehad, stelt justitie.

Omdat een van de getuigen schrikt van wat hij ziet – ‘zoiets doe je niet met iemand die zo jong en knock-out is’ – besluit hij een video te maken van de livebeelden. Die video zou daarna gedeeld zijn.

”Wij zijn de echte slachtof­fers”
– M.M., verdachte

De moeder van de 17-jarige heeft even daarvoor haar dochter als vermist opgegeven bij de politie.

Lees ook  Treinrukker slaat weer toe: "Ik wilde gezien worden"

Als het meisje weer opduikt, zegt ze meerdere keren in paniek dat ze een deel van de avond ‘kwijt is’.

Het meisje wordt onderzocht en blijkt op meerdere plekken letsel te hebben: aan haar oog, armen, maar ook in de schaamstreek. Haar nagels zijn deels afgebroken. En ze heeft buikpijn.

‘Verwondingen door val’
Verdachten stellen dat de s*ks vrijwillig was. De verwondingen zou het meisje hebben opgelopen toen ze tegen een kast in de hal is gevallen.

Details van die avond kunnen ze zich nauwelijks herinneren. ,,Uw geheugen lijkt wat selectief”, zegt een van de rechters tegen hen.

De mannen zeggen dat de verhalen over de vermeende ver krachting, die ook rondgaan op hun school, voor hen heel vervelend zijn. M. is om die reden gestopt op school.

De verdachten zaten enkele dagen in voorarrest en wonen het proces nu in vrijheid bij. ,,Wij zijn de echte slachtoffers”, zegt M. M. over de volgens hem valse geruchten.

Advocaat Voors, die M. M. bijstaat, stelt dat er geen bewijs is dat het slachtoffer buiten bewustzijn was.

,,Het Openbaar Ministerie laat in het midden wat er dan wel gebeurd is.” Volgens justitie wordt de verklaring van het meisje echter ondersteund door bewijs.

Meerdere mannen
Op de telefoon van een van de verdachten zijn seksfilmpjes gevonden, waarbij steeds meerdere mannen met een vrouw bezig zijn. E. C. wil daar geen uitspraken over doen: ,,Dat zijn privézaken.”

De zaak tegen I. T. is niet doorgegaan, omdat hij pas net een advocaat heeft. Zijn zaak wordt later deze maand behandeld. De familie van het meisje eist een schadevergoeding van 5000 euro per verdachte.

Wanneer het vonnis is, is nog onduidelijk, omdat eerst de rechtszaak tegen T. afgerond moet worden.

Aan de ketting en tussen de poep: zo leefden deze honden op een bedrijventerrein in Dronten

14-jarige neergestoken tijdens beroving