in

Vier eekhoorns dood na lompe bomenkap gemeente

Op eerste paasdag kreeg de Eekhoornopvang een verontrustend telefoontje vanuit Bilthoven. De gemeente had een boom gekapt waar nog eekhoorntjes in zaten.

Dit kostte alle vier de diertjes het leven. Brigitte van Bellekom van Eekhoornopvang Neder-Veluwe is er woedend over.

De diertjes werden gevonden in een holle boomstam in een grote stapel gekapte bomen. Een gezin dat op die dag een wandeling maakte zag een staartje uit de stam steken en besloot het van dichtbij te bekijken. Ze stuitten op vier eekhoorntjes. Twee waren al dood.

Het gezin belde direct de opvang. “Ik vertelde ze om de beestjes warm te houden. Als er beweging in zat mochten ze de beestjes naar me toe komen brengen”, vertelt Van Bellekom aan EditieNL.

“Ze maakten geluid, dus besloten ze hierheen te komen, maar onderweg hiernaartoe zijn ze helaas overleden.”

Broedseizoen
Van Bellekom begrijpt niet waarom de boom gekapt moest worden. “Het is nu de tijd waarin eekhoorntjes jongen krijgen en vogeltjes nesten bouwen. Je mag nu eigenlijk ook helemaal niet kappen want je stoort de natuur enorm.”

Lees ook  Hoe een krokodil een jachtluipaard te pakken neemt

In de hele gemeente zijn 97 bomen gekapt. “En dat terwijl ze blijkbaar al een kapvergunning hadden afgegeven in december. Ze kozen dus echt een heel ongelukkig moment.”

Boze reacties
Uit woede en verdriet plaatste Van Bellekom het verhaal op Facebook. “Ik kon er gewoon niet meer van slapen.”

Haar bericht kreeg veel steun van omwonenden die net zo geschokt waren door het voorval. “Ik heb tot nu toe ongeveer 130.000 mensen bereikt. Ik had nooit gedacht dat het zo veel reacties op zou roepen.”

Ook de gemeente reageerde op de ophef. “Ze zeiden dat ze het zouden onderzoeken. Uiteindelijk kwamen ze bij me terug met een verhaal over dat de bomen gevaarlijk zouden zijn.

Ik ben erop ingegaan door te vragen naar waarom er niet goed gekeken was of er nog dieren in de boom zaten.”

De gemeente meende dat er goed opgelet was. “Ik vond het een heel raar verhaal. Ze zeiden dat de boom hol was, maar als dat zo was, waarom kijk je hem dan niet na? Dit is gewoon zinloos vernietigen van fauna.”

Lees ook  Twinkle Tush: met dit sieraad verberg je het achterwerk van je kat

Van Bellekom adviseerde de gemeente om voortaan een ecoloog in te schakelen bij het kappen van bomen.

“Als zo’n boom gevaarlijk is snap ik dat die weg moet, er moeten natuurlijk geen mensen gewond raken.

Maar als je het doet, doe het dan in overleg. Ik ben uiteraard ook bereid om eekhoorntjes op te vangen waar nodig.”

Landelijk probleem
Helaas is dit voorval niet uniek. “Het gebeurt vaker, ik zie zelfs een landelijk probleem. Dit was eigenlijk een heterdaadje, dankzij het gezin dat de foto’s heeft gemaakt.”

Van Bellekom hoopt dat de foto’s van de overleden eekhoorntjes zullen zorgen voor meer aandacht voor dieren bij het kappen van bomen.

“Ik denk niet dat ik de wereld kan verbeteren, maar ik kan wel laten zien wat er gebeurt. Dan zijn de levens van deze eekhoorntjes niet voor niks verloren gegaan.”

Baby’s bijna dood na brandstichting door Hagenaar

Vermist kalfje van huilende koe is gevonden: conducteur zet trein stil om dier te vangen