in

Verpleegster vermoordt 7 baby’s: “Problemen doken telkens op tijdens haar nachtshiften”

In de Britse stad Manchester is het proces gestart tegen Lucy Letby (32). De kinderverpleegster wordt ervan verdacht zeven baby’s vermoord te hebben en ook nog eens tien moordpogingen ondernomen te hebben. Haar methodes varieerden: sommige slachtoffers kregen een overdosis insuline of melk via de voedingssonde toegediend, bij anderen spoot ze lucht in de bloedbaan. “Hier was gedurende een jaar een gifmengster aan het werk”, klonk het in de rechtszaal.

Letby kon lange tijd ongestoord toeslaan in het ziekenhuis van Chester. Sinds 2012 werkte ze op de afdeling neonatologie, waar zieke of te vroeg geboren zuigelingen verzorgd worden. Drie jaar later stierven plots drie baby’s in twee weken tijd, het begin van een gitzwarte periode. Nog meer pasgeborenen gingen immers pijlsnel achteruit. Dokters vonden geen medische verklaring.

Lees ook
Baby in zak gedumpt en verbrand door moeder

Pas in juni 2016 kwam de opzienbarende waarheid aan het licht. Het viel op dat er vaak problemen opdoken wanneer Letby nachtshiften draaide. Uit het zicht van collega’s kon ze ongestoord haar slag slaan. Als er in zeldzame gevallen overdag iets misging, bleek de vrouw óók aan het werk.

“Enige constante factor was haar aanwezigheid”
“De snelheid waarbij de baby’s in levensgevaar kwamen, was niet normaal”, stelde openbaar aanklager Nick Johnson. “En opvallend: als er herstel kwam, gebeurde dat ook in razende vaart. De enige constante factor bleek de kwaadaardige aanwezigheid van Letby.”

Lees ook
Vrouw wil drone van treinsporen oprapen, maar bekoopt dat met haar leven

De vrouw had het onder meer gemunt op tweelingen. Voor één jongetje liep het fataal af, zijn zus overleefde amper 28 uur later de moordpoging wel. In totaal zouden vijf jongens en vijf meisjes door het oog van de naald kruipen.

Facebook
Op de eerste dag van het proces kwam ook aan het licht dat Letby een opvallende belangstelling had voor de familie van de slachtoffers. Zo zocht ze de gezinsleden in kwestie bijvoorbeeld op via Facebook. In haar huis vond de politie ook de medische documenten van de patiëntjes terug.

Letby wordt beschuldigd van 22 aanklachten, maar pleit zelf over de hele lijn onschuldig. Het proces zal naar schatting een half jaar duren.

Vrouw verkoopt ‘spookhuis’ nadat gasten ‘aangerand worden door seksdemoon’

Studie wijst uit dat mannen vaak masturberen tijdens de werkuren: “En ondertussen worden ze betaald!”