in

Veel kritiek op vader van mishandelde Frédérique bij Humberto

Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie jij wil zijn. Dat zijn de inmiddels ‘legendarische’ woorden die de 14-jarige Frédérique uit Amstelveen uitsprak voordat ze werd mishandeld, omdat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of een meisje is. Gelijk na het incident belde het slachtoffer met haar vader om te vertellen wat er gebeurd was. Haar vader Paul arriveerde kort voor de ambulance en zag als eerste haar verwondingen. Aan tafel bij Humberto vertelt hij hoe het nu met haar gaat.

Pijn en verdriet van Frédérique
Vader Paul benoemt haar pijn en verdriet. Ook schetst hij hoe zijn kind een vriendin opbelt en de volgende woorden uitspreekt: „Ik vind dit heel erg vervelend. Ik hoop niet dat hij lang de cel in moet. Want ik vind dit een heel verdrietige situatie voor ons allemaal.”

Lees ook  Adonay (11) verdronk tijdens eerste zwemles, OM wijst naar instructeurs: ‘Ze is haar enige kind voorgoed kwijt’

Die woorden zijn volgens haar vader tekenend voor zijn dochter, die zichzelf snel wegcijfert en zachtaardig is. Tegen presentator Humberto Tan zegt hij niet boos te zijn, want die emotie brengt hem niets. „Als vader wil je de pijn van je kind overnemen. Maar dat kan niet.”

Bij Humberto en op LinkedIn
Dat de dader, een 14-jarige jongen, inmiddels is opgepakt voor de mishandeling, is geen troost voor haar vader. Net als Frédérique is hij bang voor het lot van de dader. „Dit is een hele verdrietige situatie. Er zitten nu ook twee ouders thuis die hun zoon in de cel hebben zitten. Dat is verschrikkelijk triest.”

Ook deelde de vader het verhaal over de mishandeling op LinkedIn. Daar schreef hij „ongelofelijk trots” te zijn op Frédérique omdat ze „wil zijn wie ze is”. Zo zegt hij: „Jongen of meisje, hetero, gay of biseksueel, het maakt haar (en ons allemaal) niet uit. Mijn kind Frédérique is niet transgender, maar zegt gewoon dat ze is wie ze is.”

Lees ook  NOS-nieuwslezer Amber Brantsen moeder geworden van dochtertje: ‘Een engeltje!’

Reacties op tv-optreden vader
Er komen verschillende reacties binnen op het tv-optreden van de vader van Frédérique. De ene kijker heeft lof voor de vader van het slachtoffer en de andere kijker vindt zijn verhaal ongeloofwaardig, alsof hij een week lang heeft gerepeteerd op zijn reactie. Ook komen er reacties binnen van kijkers, die Paul bekritiseren vanwege zijn ‘slappe’ reactie tegenover de daders. Volgens hen had hij beter een statement kunnen maken tegenover de politiek, omdat agressie tegen LHBTI’ers nog steeds aan de orde van de dag is.

‘Mannen stonden klaar om Peter R. de Vries te filmen na aanslag’

Moeder neemt foto van haar 4-maanden oude zoontje – toont dat hij kanker heeft en redt zijn leven