in

Ultieme poging Julen te bereiken: mijnwerkers graven op 75 meter diepte

Acht Spaanse mijnwerkers, gespecialiseerd in reddingsoperaties onder de grond, zijn begonnen aan het graven van een tunnel om bij de 2-jarige Julen te komen. Iets voor 18.00 uur donderdagavond daalden zij tot een diepte van 75 meter in de heuvels bij Málaga, om vervolgens met de hand verder te graven. Er zijn geen aanwijzingen dat Julen nog in leven is.

Om Julen te vinden zullen ze met hun handen en met licht gereedschap een tunnel van ongeveer vier meter moeten graven. Daarna zal er een opening worden gemaakt naar de put waarin de peuter elf dagen geleden verdween. In totaal nemen 26 man deel aan de operatie: de acht mijnwerkers, tien agenten van de Guardia Civil (acht specialisten in bergreddingen en twee voor onder water), plus acht brandweermannen. Volgens een politiewoordvoerder kan de operatie ‘makkelijk 24 uur duren’.

De familie van Julen heeft gevraagd of mensen willen stoppen met het verspreiden van zoveel geruchten en fake news over de situatie. Er gaan verhalen rond waarin de vader van illegale activiteiten wordt beschuldigd en andere dat Julen helemaal niet in die put zou zijn gevallen.

Lees ook  Met rode ogen drukt de vader de 9 maanden oude dode tweelingen tegen zich aan. Hun dood is zo volkomen zinloos!

Vanavond zal op een plein in Totalán een wake worden gehouden voor Julen en om de reddingswerkers moreel bij te staan.

Afdaling
De mijnwerkers (leden van de Reddingsbrigade van Mijnen uit het noordelijke Asturië) wachten al sinds vorige week donderdag op het moment om naar beneden te gaan. Zaterdag werd begonnen met het boren van de schacht waardoor zij vandaag in een speciaal gebouwde cabine naar beneden zullen worden getakeld. Die schacht was pas vannacht klaar.

Waarom duurde het zo lang, vragen veel mensen zich af, ook in Spanje. De in het dorpje Totalán aanwezige experts en autoriteiten zijn eensluidend: het líjkt tergend langzaam te gaan, met Julen zo diep onder de grond zonder dat iemand weet in wat voor een toestand, maar in werkelijkheid is in een kleine week het werk verzet waarvoor onder normale omstandigheden maanden nodig zijn.

Tegenslagen
Alle mogelijkheden voor een snelle reddingsactie werden bestudeerd, verschillende werden uitgevoerd. Tegenslagen waren er dagelijks, voortdurend moest er geïmproviseerd worden. Er was bijvoorbeeld geen tijd om de gebruikelijke exploraties van de ondergrond te maken, waarin lagen zachte aarde en keiharde, granieten rotsen elkaar afwisselen.

Lees ook  90-jarige vrouw dood gevonden op graf van echtgenoot

Door de aanwezigheid van iets uitstekende rotsen kostte het de laatste twee dagen veel moeite een 60 meter lange constructie van buizen in de schacht te plaatsen. Die is noodzakelijk om instorting van de diepe schacht te voorkomen en zo de veiligheid van de mijnwerkers te waarborgen. Hun opdracht is al uiterst riskant, het graven zo diep onder aarde – een tunnel die ze zelf ook nog zullen moeten stutten – en de reddingswerkers willen voorkomen dat er slachtoffers vallen.

Aankomst
Om negen uur vanochtend kwamen de mijnwerkers op de Cerro de la Corona bij Totalán aan, in afwachting van het sein om naar beneden te gaan. Daarvoor moet eerst nog de grond rond de schacht worden opgehoogd en verstevigd. Hoe lang zij zullen moeten werken om bij Julen te komen, durft niemand meer te zeggen. Zo’n twintig uur is de schatting, afhankelijk van wat zij aan type grond en rotsen zullen tegenkomen. Ze werken in ploegen van twee, die maximaal veertig minuten per keer in de diepte zullen zijn.

Meisje van (13) zeker 100 keer ver kracht, OM eist celstraf

Nicolette Kluijver over scheiding: ‘Ik haal troost uit m’n gezin’