in

Twee autistische 14-jarigen moeten zich onder bedreiging uitkleden: “Om 23 uur, in de vrieskou. Ze waren helemaal onderkoeld”

Drie jongeren van 16 en 17 moeten naar de jeugdrechter omdat ze in Lauwe twee tieners vernederd hebben. De autistische slachtoffers moesten zich onder bedreiging van een mes uitkleden tot ze alleen nog hun slip aan hadden. “Onaanvaardbaar, ik ben helemaal van de kaart”, reageert burgemeester Eddy Lust. “Zulk gedrag zullen we nooit tolereren.”

Twee jongens van 14 uit Lauwe trokken zaterdagavond naar de kerstmarkt in Lauwe, de eerste sinds corona. Toen de kerstmarkt, de grootste eendagsmarkt in zijn soort, om 23 uur de deuren sloot, trokken de tieners te voet naar huis. In de omgeving van de sporthal stonden ze plots oog in oog met vijf andere minderjarigen. Onder bedreiging van een mes namen ze de 14-jarigen mee achter de sporthal.

Lees ook
Moeder overleden in woning, buren hoorden urenlang haar baby huilen

Chiroleden komen tussen
“De slachtoffers moesten zich uitkleden, tot ze in de vrieskou in hun slip stonden”, zegt burgemeester Eddy Lust (Open Vld) van Menen. “Ze werden vernederd tot in het diepste van hun ziel. Gelukkig werd dat opgemerkt door jongeren van de chiro, die aan de kerstmarkt hadden deelgenomen en naar hun lokaal kwamen om hun materiaal weer op te bergen. Zij kwamen onmiddellijk tussen. Terwijl de daders op de vlucht gingen, ontfermden de chiroleden zich over de slachtoffers.” De twee waren helemaal ontredderd, een van hen werd onder de douche gestopt omdat hij helemaal onderkoeld was.

Afpersing
“Een van de daders zit bij een van de slachtoffers op school”, weet woordvoerder Tom Janssens van het Kortrijkse parket. “Die kon vrij snel gevat worden. Hij loste de namen van de vier andere jongeren. Twee van hen hebben blijkbaar alleen maar wat staan kijken. De drie anderen werden opgepakt. Voorlopig verdenken we hen van afpersing. Ze worden voorgeleid bij de jeugdrechter die zal beslissen over hun lot.”

Lees ook
Kind ernstig gewond na ontploffing powerbank

Van de kaart
Burgemeester Lust looft de tussenkomst van de chiroleden en het politiewerk dat leidde tot de arrestatie van de verdachten. “Ik ben helemaal van de kaart door de gebeurtenissen. Zo’n mooie kerstmarkt die eindigt met zinloos geweld. Eerlijk, ik walg hiervan. Het is gewoon onaanvaardbaar en we zullen dit soort toestanden nooit tolereren. Ik hoop dat de daders een gepaste straf krijgen en dat ze beseffen dat ze zwaar over de schreef zijn gegaan.”

Man (24) steekt moeder (43) dood in Asten

Waarom smeren veel mannen tandenpasta op hun jongeheer? Dit is hun geheim!