in

Tropische hitte verwacht: laat je kind of hond niet achter in de auto

Nederland maakt zich op voor een tropische zomerweek, waarin er ongetwijfeld mensen zijn die nog even snel naar de supermarkt rijden om bijvoorbeeld gauw nog wat ijsjes in te slaan.

Ondanks alle waarschuwingen laten sommigen hun hond of zelfs kind nog altijd achter in de auto. En daarom nog een keer de oproep: doe dit niet! Het kan al snel fout gaan.

Mensen onderschatten namelijk hoe snel een auto in de zon kan opwarmen. Doordat er aan alle kanten glas zit, werkt een wagen eigenlijk hetzelfde als een kas:

de lucht warmt door het zonlicht op en stijgt op, maar kan vervolgens nergens naartoe, waardoor het in hoog tempo overal in de auto steeds heter wordt.

Tien graden in tien minuten
In slechts tien minuten kan zo de temperatuur binnen al vier graden hoger zijn dan de warmte buiten, zegt kinderarts Anne Marie Keus van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Lees ook  Onderwijsinspectie start onderzoek naar 'geestelijke mishandeling' 6-jarige leerling

Bij de voorspelde tropische sferen van 35 graden betekent dit dus dat het in een auto binnen tien minuten al 39 graden kan worden.

En ook daarna loopt het kwik snel op: door de hete zon kan het in een half uur zelfs 47(!) graden worden.

De ramen open zetten heeft weinig nut, net als je auto in de schaduw zetten. De temperatuur loopt dan weliswaar iets minder snel op, maar nog steeds stijgt de hitte naar gevaarlijke waarden.

En waar volwassenen het al zwaar hebben bij zulke extreme temperaturen, zijn deze voor kleine kinderen en dieren ronduit levensgevaarlijk.

Minder goed zweten
Zo hebben dieren al veel sneller last van de warmte dan mensen, waarschuwt de Dierenbescherming.

Lees ook  Agent uit Arnhem doet aangifte van verkrachting tegen politiechef

Dit komt omdat zij in vergelijking met ons niet zo goed kunnen zweten. Honden kunnen bijvoorbeeld alleen maar afkoelen via de onderkant van hun pootjes of door te hijgen met hun tong uit de bek.

Ook de politie adviseert om alarmnummer 112 te bellen als het kind of dier niet meer lijkt te reageren.

Zoek in minder acute gevallen zo snel mogelijk de eigenaar van de auto. Mocht die in geen velden of wegen te bekennen zijn, bel dan de politie (0900-8844) of dierenpolitie (144), zodat agenten de deuren kunnen forceren en het dier of kind kunnen bevrijden. Als je zelf een raam intikt, kan de eigenaar je aanklagen voor vandalisme.

Jongen scheldt boa uit voor ‘kankermongool’ en krijgt een uitbrander van zijn vader

Straf voor man die geen enkele school goed genoeg vindt