in

Terrorist Nieuw-Zeeland opende het vuur op kleine kinderen

De aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland hebben zeker 49 levens geëist. Ook raakten 48 mensen zwaargewond.

– Aan het begin van de middag (lokale tijd) drong een terrorist de Al Noor-moskee in het centrum van Christchurch binnen, terwijl gelovigen bezig waren met het gebed. Daarbij werden 41 mensen gedood.

– Later vond bij een moskee aan Linwood Avenue in Christchurch een andere schietpartij plaats. Zeven mensen kwamen hierbij om.

– Tientallen mensen raakten gewond. Onder hen zouden zich ook jonge kinderen bevinden. In het ziekenhuis is nog een van de gewonden overleden.

– In het Christchurch Hospital werden er vrijdagavond plaatselijke tijd in twaalf operatiekamers nog hulp verleend aan de slachtoffers. Sommige hadden meerdere operaties nodig.

– De slachtoffers zijn onder meer afkomstig uit Bangladesh (drie doden, vier gewonden), Pakistan (vijf vermist, vier gewonden) Turkije (drie gewonden) en Indonesië (een vader en zoon raakten gewond).

– De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak in een verklaring van ‘een van de zwartste dagen van Nieuw-Zeeland’. Ze noemde de aanslagen een ‘ongekende daad van geweld’. Volgens Ardern kunnen onder de slachtoffers vluchtelingen en migranten zijn. ,,Zij zijn wij. De dader heeft geen plaats in Nieuw-Zeeland.’’

Dader aanslag gearresteerd: Hij stond te trillen op zijn benen

Burgemeester Utrecht: 3 doden, 9 gewonden bij schietpartij