in

Temperatuur gaat flink omhoog, veel zon volgende week: “bizarre overgang”

Kun je bij jou in de buurt schaatsen op natuurijs? Geniet er deze week nog maar even van, want vanaf aankomende maandag schiet de temperatuur letterlijk omhoog. Het weer de komende dagen.

Zondag 18 december: matige vorst, later intredende dooi
Aan het begin van de dag is het erg koud met in het binnenland 4 tot plaatselijk 9 graden vorst. Aan de kust is het enkele graden onder nul. Er zijn zonnige perioden. In het westen van Europa staat een diepe zuid(west)elijke stroming en deze voert steeds zachtere lucht aan. De zacht en vochtige lucht bereikt ons land als eerste op hoogte met een toename van de sluierbewolking. Geleidelijk wordt de bewolking op middelbaar niveau steeds dikker en vanuit het zuidwesten zal de zon verdwijnen.

Lees ook
Onbekend 06-nummer? Met deze trucjes kun je zien wie je gebeld heeft

In de middag zal de vorst in het westen verdwijnen en in de avond treedt ook in het oosten langzaam de dooi in. Vanuit het zuidwesten neemt in de avond de kans op een klein beetje regen toe. Omdat de temperatuur van de wegen overdag boven nul komt en tijdens de avond ook boven het vriespunt blijft, is van grootschalige gladheid geen sprake. Op zeer lokale schaal is in het noordoosten nog kortstondig gladheid mogelijk door regen op een bevroren ondergrond.

Later in de nacht zet de zachte lucht door en wordt het 3 tot 7 graden. Er zijn dan perioden met regen.

Maandag 19 december: grijs en zacht
Een lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden zorgt bij ons voor een zuidwestelijke stroming van zachte en vochtige lucht. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. In de middag wordt het 7 tot 11 graden. Ook dan valt af en toe wat lichte regen of motregen. Daarbij staat een vrij krachtige wind.

Lees ook
Jongeren gebruiken superlijm om lippen op te spuiten, beelden

Dinsdag 20 december: bovengemiddelde temperatuur
De middagtemperatuur valt met 9 tot 13 graden nog wat hoger uit. Ook dan hebben we te maken met grijs en regenachtig weer. De minimumtemperatuur is met 6 tot 10 graden ook veel hoger dan gemiddeld deze tijd van het jaar.

Wisselvallig en zacht
Na dinsdag valt de temperatuur iets lager uit, maar de meeste berekeningen laten het koude winterweer niet terugkeren. Over het algemeen is er vrij veel bewolking en daarbij valt van tijd tot tijd regen.

Brand in flatgebouw: tien doden, onder wie vijf kinderen

Mikaela (22) vertelt: ‘Ik date alleen lange mannen met een fors geslachtsdeel’