in

Sylvana Simons wil samen met Quinsy Gario de Kamer in – Nederland heeft mij nodig!

Sylvana Simons, het boegbeeld van de politieke beweging BIJ1, gaat al haar energie steken in de campagne van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen van komend voorjaar.

Daarvoor geeft ze met ingang van zondag haar zetel in de Amsterdamse gemeenteraad namens deze partij op.

Als partijleider wil Simons volop campagne gaan voeren om de partij in de Tweede Kamer te krijgen. “BIJ1 is bijna vier jaar geleden opgericht om in de landelijke politiek een plek aan tafel op te eisen. Dat moment is nu! En ik wil me daar volledig op focussen”, aldus Simons.

18 kandidaten, waaronder Quinsy Gario
Haar ‘running mate’, de nummer twee op de lijst van BIJ1, is activist Quinsy Gario. Hij was in 2013 initiatiefnemer van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’.

Lees ook  Zo ziet de vrouw van Ellie Lust eruit

Actrice Romana Vrede is een van de lijstduwers. In totaal telt de lijst 18 kandidaten, zo is bekendgemaakt op een ledenvergadering van de partij. BIJ1 heeft naar eigen zeggen het “meest linkse, groene en inclusieve” partijprogramma.

In 2016 stapte tv- en radiopresentatrice en columniste Simons de politiek in onder de vlag van DENK, maar ze begon na ruim een halfjaar al voor zichzelf.

Met Artikel 1, zoals haar partij aanvankelijk heette, vergaarde ze bij de Kamerverkiezingen van 2017 vooral stemmen in Amsterdam en Rotterdam en enkele andere steden.

Lees ook  Buschauffeur vindt het niet raar om hand van kindje vast te houden – maar politie vindt van wel

Maar voor een Kamerzetel had ze er nog bijna twee keer zoveel moeten halen. De naam van de partij was inmiddels veranderd in BIJ1, na bezwaren van antidiscriminatiemeldpunt Art.1.

Simons’ zetel in de Amsterdamse gemeenteraad zal worden ingenomen door duoraadslid Jazie Veldhuyzen.

Simons heeft met haar politieke ambities en standpunten over bijvoorbeeld Zwarte Piet veel kritiek over zich afgeroepen, vaak van s*ksistische of racistische aard.

Zo werd haar gezicht gefotoshopt op de hoofden van door de Ku Klux Klan opgehangen personen. Twintig mensen werden daarvoor veroordeeld tot werkstraffen en boetes.

18-jarige neergestoken op straat door meerdere jongens

Als je geen mondkapje draagt krijg je vanaf 1 december een boete van 95 euro