in

Studie beweert: snelle wandelaars leven langer dan mensen die slenteren en in de weg lopen

De levensverwachting kan variëren naargelang hoe snel je wandelt, althans dat beweren bepaalde gezondheidsexperts.

Een nieuwe studie beweert dat hoe sneller je wandelt, hoe langer je zou kunnen leven, en dat ongeacht je lichaamsgewicht.

Het onderzoek nam de gegevens van bijna 500.000 mensen onder de loep. Daaruit bleek dat mensen met ondergewicht die trager wandelen de laatste levensverwachting hebben – namelijk 64 voor mannen en 72 voor vrouwen.

Het is de eerste keer dat onderzoek de wandelsnelheid linkte met mortaliteit. Professor Tom Yates van de Universiteit van Leicester zei:

Lees ook
Binnenkort feestje? De Rodeo Bull Ride 18+ variant mag niet ontbreken!

“Onze bevindingen kunnen het relatief belang verhelderen van fysieke conditie vergelijken met lichaamsgewicht op de levensverwachting van individuen.

Met andere woorden, de bevindingen suggereren dat fysieke paraatheid een betere indicator is voor de levensverwachting dan de body mass index (BMI), en dat het aanmoedigen van de bevolking om sneller te wandelen hen enkele jaartjes extra leven kan opleveren.”

Het onderzoek maakte gebruik van de gegevens uit de UK Biobank van 474.919 mensen in het Verenigd Koninkrijk en werden geanalyseerd door het Nationaal Instituut voor Gezondheidsonderzoek, Leicester Hospitals en de Universiteiten van Leicester en Loughborough.

Vorig jaar al toonden professor Yates en zijn team aan dat mensen van middelbare leeftijd die naar eigen zeggen traag wandelden, een groter risico hebben op hartziektes dan de gemiddelde bevolking.

Lees ook
Fenna (9) zat met haren vast in zwembad en overleed

De studie, die ook data van de UK Biobank gebruikte, toonde aan dat trage wandelaars twee keer zoveel kans hebben om te overlijden aan een hartziekte dan snelle wandelaars, zelfs wanneer er rekening werd gehouden met risicofactoren zoals roken en de BMI.

Wellicht moet dit onderzoek met een korreltje zou genomen worden om de eenvoudige reden dat er nog meer studies over het onderwerp uitgevoerd moeten worden. Niettemin klinkt het wel logisch dat fysieke conditie een invloed heeft op de levensverwachting.

Wat vind jij hiervan? Laat van je horen in de reacties!

Alstu, een lijstje met kortingscodes voor de McDonalds selfservice touchscreens!

4-jarig ventje met Down krijgt modellencontract en wereld ligt aan zijn voeten.