in

Straaljager stort neer en raakt auto: meisje (5) overleden, broer (12) zwaargewond

Een straaljager van de Italiaanse luchtmacht is zaterdagmiddag neergestort tijdens een oefenvlucht bij het vliegveld van Turijn. Het toestel raakte vlak na het opstijgen de grond op het terrein van de luchthaven, veroorzaakte een enorme vuurzee en kwam daarna ook nog tegen een auto terecht. Een 5-jarig meisje dat in de auto zat kwam daarbij om het leven.

Dat melden Italiaanse media en bevestigt het ministerie van Defensie van het land in een persbericht. Het gaat om een toestel gaan van de Frecce Tricolori – een afdeling van de Italiaanse luchtmacht dat (acrobatische) demonstratievluchten verzorgt – dat oefende voor een voorstelling op zondag ter ere van een eeuwfeest van de luchtmacht van het land.

Op sociale media gaan beelden van de crash rond. Daarop is te zien hoe twee V-formaties over het vliegveld in het noorden van Italië vliegen. In een van de formaties gaat een straaljager – volgens het ministerie een MB-339 – steeds lager vliegen. Op een gegeven moment schiet de piloot zichzelf op zijn stoel in veiligheid. Snel daarna zweeft hij aan een parachute naar beneden. Onder hem heeft het toestel inmiddels de grond geraakt, waardoor een enorme vuurzee ontstaat.

Lees ook
Schokkend: agente komt in contact met drugs en valt voor dood op de grond

Het toestel, of brokstukken van de straaljager, raakte daarna een auto op een weg langs het vliegveld. Het twaalfjarige broertje van het overleden meisje is zwaargewond met brandwonden naar een ziekenhuis vervoerd. De ouders van de kinderen en ook de straaljagerpiloot raakten lichter gewond. Zij kampen ook allemaal met brandwonden.

Majoor Oscar Del do
‘De patrouille was nauwelijks opgestegen (…) toen het vliegtuig, bestuurd door majoor Oscar Del Do, om op dit moment onbekende redenen hoogte verloor en op de grond stortte’, staat in het persbericht van het Italiaanse ministerie van Defensie. ‘De piloot slaagde er vlak voor de inslag in om zichzelf in de lucht te schieten. Het is op dit moment niet mogelijk om de oorzaken van het ongeval te bevestigen. Een van de hypotheses die in overweging wordt genomen, gezien de dynamiek van de gebeurtenis, is een botsing met een vogel tijdens de eerste fasen van het opstijgen.’

De piloot meldde volgens de krant La Repubblica aan zijn teamleider dat hij een motorprobleem had. Hij zou direct daarna de procedure in gang hebben gezet om het vliegtuig te verlaten, zodat het vliegtuig niet boven San Francesco al Campo neer zou storten, de woongemeente naast het vliegveld. Volgens de krant laten de eerste reconstructies zien dat een brandend deel van het vliegtuig afbrak en op de auto van het gezin terechtkwam.

Lees ook
Drama in Rotterdams gezin: jongen (18) is ‘doodsbang’ voor stiefvader en schiet hem dood

Afgelast
Volgens het ministerie was het gezin van het meisje naar het vliegveld gereden om naar de oefeningen van het stuntteam te kijken. De luchthaven was enige tijd dicht als gevolg van het ongeluk.

De Frecce Tricolori waren het hoogtepunt van een luchtvaartfestival op het vliegveld dit weekend en zij zouden het evenement zondag ook afsluiten. Het evenement was onderdeel van vieringen van de honderdste verjaardag van de Italiaanse luchtmacht. Het evenement in Turijn werd meteen afgelast.

Ook vice-premier Matteo Salvini deelde de video op X, het voormalige Twitter. Hij noemt het ongeluk ‘een vreselijke tragedie’.

Na 2 jaar lijkt mysterieuze dildoplakker terug: weer dildo’s op brievenbussen

11-jarige ernstig gewond bij ongeluk met landbouwvoertuig