in

Stiefvader laat 12-jarige jongen mis bruiken om dochter te redden: ‘Ik had geen keuze’

Een 40-jarige man uit Boven-Leeuwen liet zijn 12-jarige stiefzoon door een bekende mis bruiken, om zo zijn dochter te redden. De man was in de ban van kwade geesten en ‘voerde opdrachten uit’.

Hij neemt zijn 12-jarige stiefzoon in de nacht mee naar een groot, leegstaand pand in Wijchen. Geeft hem daar een drankje met GHB, met de woorden dat het om ‘heilig water’ gaat.

De man laat hem zijn handen in touwlussen steken, doet een doek over zijn gezicht, zegt dat er zo iemand komt om hem te kietelen en vertrekt om een kaarsje in het bos aan te steken.

Even later komt er inderdaad iemand. Die de vastgebonden jongen, die geen kant op kan, s*ksueel mis bruikt en dan weggaat.

Het wanhopige kind slaagt er uiteindelijk in om weg te komen. Een nachtelijke sporter treft de huilende jongen om 02.30 uur ’s nachts aan, ontfermt zich over hem en belt de politie.

”Achteraf denk ik: wat ben ik toch stom geweest”
– Stiefvader van mis bruikte jongen

,,Achteraf denk ik: wat ben ik toch stom geweest”, zegt de 40-jarige stiefvader van de jongen uit Boven-Leeuwen vrijdag bij de rechtbank in Arnhem. ,,Ik kan mezelf wel voor de kop slaan.”

Hij noemt het ‘ondraaglijk’ wat er is gebeurd, maar zegt dat hij het in opdracht deed en wel móést doen om het leven van zijn 8-jarige dochter te redden. ,,Ik had geen keuze, echt geen keuze.”

Geesten die hem bedreigen
Twee jaar lang dacht de man dat het geesten waren die hem veelvuldig via WhatsApp bedreigden en opdrachten gaven.

Hij moest dingen doen om kwade machten uit het bos tevreden te houden en te voorkomen dat zijn dochter iets werd aangedaan.

Het bleef niet bij de vrijheidsberoving van zijn stiefzoon. Ook stichtte hij brand in zijn huis (een tussenwoning).

En maakte hij zich schuldig aan de diefstal van zes caravans. Allemaal in opdracht van de geesten, benadrukt de man op de rechtbank.

Goede kennis maakt mis bruik
Inmiddels weet hij beter. Op het moment dat hij op het politiebureau hoorde dat dna van een goede kennis van hem op het geslacht van de jongen was aangetroffen, viel bij hem het kwartje.

Lees ook  Man liet partner(25) om het leven brengen omdat ze in verwachting was

Deze 30-jarige man woont naast het slooppand in Wijchen, waar de jongen is mis bruikt. Hij moet zich hebben voorgedaan als de geest, gelooft de Boven-Leeuwenaar.

De 30-jarige Wijchenaar, enkele uren later in het verdachtenbankje voor de rechtbank in Arnhem, ontkent.

De verdachte wijst de beschuldigende vinger naar de ander en zegt niet te begrijpen hoe zijn dna op het geslacht van de jongen en op het touw is terechtgekomen.

Zijn dna bleek ook op het touw en het buisje met het drankje met GHB te zitten. Ook een spermaspoor behoort aan hem toe.

De Wijchenaar ontkent dat hij zich heeft voorgedaan als geest. Maar telefoongegevens leiden naar hem en hij zou later vanuit de cel nog bedreigingen hebben gestuurd met teksten als ‘de demonen zijn boos’.

Demonen in het bos
Hoe kon de Boven-Leeuwenaar geloven dat geesten hem achterna zaten? De verdachte – kalend en licht bebaard, uitlopers van tattoos priemen net boven zijn kraag uit – vertelt de rechtbank dat het ermee begon toen hij met de Wijchenaar in het bos een boom omkapte.

De Wijchenaar zou hebben gezegd dat aan die boom ooit een heks was opgehangen en dat hij er problemen mee kon krijgen.

”Mijn vriendin geloofde in voodoo. Dat beïnvloed­de mij ook”
– Stiefvader van de misbruikte jongen

Vervolgens kwamen er WhatsAppberichten waarin de zogenaamde geest precies beschreef wat hij deed terwijl hij alleen thuis was.

In de auto met de Wijchenaar in het bos vlogen er stenen tegen de ruiten. Banden klapten. ,,Er gebeurden veel rare dingen. Thuis rammelde van alles.

Ik kan het niet uitleggen. Het is er heel langzaam ingeslopen. Mijn vriendin geloofde in voodoo. Dat beïnvloedde mij ook.”

Hij durfde niet naar de politie te stappen. ,,Ik kreeg te horen dat mijn dochter er dan aan zou gaan. En wie gelooft nou zoiets? De politie zou me voor gek verklaren.”

De Wijchenaar heeft het bedacht
De officier van justitie gelooft dat de Wijchenaar de kwade genius is. ,,Hij had een nare en manipulatieve rol.”

Ze eist een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de man voor het mis bruik en de uitlokking wat betreft de vrijheidsberoving, de brandstichting en de diefstallen.

Lees ook  Vrouw opgepakt nadat ze politie vroeg wat ze met lijk van zoon moest doen

De Wijchenaar is in het Pieter Baan Centrum onderzocht, waar diverse stoornissen werden geconstateerd.

Hij heeft al van jongs af aan diverse behandelingen en hulpverlening gehad, maar het heeft niet geholpen. Reden voor de officier om verder tbs met dwangverpleging te eisen.

Stiefvader kan niet weglopen voor zijn aandeel
Ze vindt dat de stiefvader, die zich beroept om psychische overmacht, niet kan weglopen voor zijn aandeel.

Hij is weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, maar heeft wel degelijk verkeerde keuzes gemaakt, stelt ze.

Ze eist een gevangenisstraf van veertig maanden waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Dat komt neer op 2,5 jaar celstraf.

De officier noemt de zaak ‘bizar’ en ‘onzinnig’. ,,Opdrachten van een overleden persoon? Een geest?

Die contacten onderhoudt met mensen via een mobiele telefoon? We mogen toch verwachten dat iemand weerstand kan bieden tegen dat misleidende geestenverhaal.”

Smartengeld
De officier vindt dat de jongen 7500 euro smartengeld van de Wijchenaar en 2500 euro van de stiefvader moet krijgen.

,,Een hartstikke jonge jongen legt het lot in de handen van zijn stiefvader, denkt bij hem veilig te zijn. Maar wat doet de verdachte?

Hij bindt hem vast en laat hem achter in een groot, ranzig, donker huis. Hij voert hem af naar de slachtbank. Ik vind het echt schokkend.”

De vader van de jongen laat tijdens zijn spreekrecht weten woedend te zijn op de verdachten. ,,Het leven van mijn zoon is hierdoor verwoest.

Het is voor hem te groot en te moeilijk om mee te dealen. Er is woede, onmacht, ongeloof. Hoe kun je dit doen? Het gaat voor mij alle grenzen over.”

De jongen was niet op de zitting. In een brief liet hij weten dat hij het erg vindt wat er is gebeurd. ‘Ik kan er niet over praten, dan word ik heel verdrietig.

Dan kan ik alleen maar huilen en dat wil ik niet’, schrijft hij. Hij besluit met: ‘Ik hoop echt dat ze straf krijgen.’

Uitspraak over twee weken.

Johan werd vermoord, in stukken gezaagd en gedumpt

Man die lichaam Conings ontdekte nu verdacht van stelen wapen