in ,

Startup Elon Musk toont aap die Pong met brein bestuurt

De startup Neuralink van Tesla-topman Elon Musk laat zien hoe een aap met een breinimplantaat de game Pong met zijn hersenen bestuurt.

Musk vertelde eerder al over de aap, nu is het experiment ook op video vastgelegd. In de video is de negenjarige makaak Pager te zien.

De aap heeft zes weken voor de opnames aan beide zijden van het brein een implantaat met ruim duizend elektroden gekregen.

De elektroden registreren de elektrische signalen van het brein terwijl de aap met een joystick twee spelletjes doet. De signalen worden vier keer per seconde aan een iPhone doorgegeven.

De aap wordt voor het spelen beloond met een bananensmoothie, die door een rietje wordt toegediend als de aap het spelletje speelt.

Lees ook  In de spotlight door slechte slogan: 'Mijn ballen wegen 130 gram'


Systeem werkt na enkele minuten
Na enkele minuten kan een gekoppelde computer nauwkeurig afleiden welke hersenactiviteiten bij welke bewegingen met de joystick horen.

Als de joystick vervolgens wordt losgekoppeld, blijft de aap het spel succesvol besturen met alleen zijn hersensignalen. Later bestuurt de aap het spelletje Pong zonder een joystick aan te raken.

Doel van het onderzoek is om mensen met een verlamming toch makkelijk een computer of smartphone te laten besturen.

Zij zouden zich dan moeten indenken dat zijn hun handen op bepaalde manieren bewegen, zodat het algoritme van Neuralink daar net als bij de aap een model mee kan maken.

Lees ook  Moslims Nederland - 'Wij houden ons gewoon aan de avondklok tijdens ramadan

Aansturing van spieren
Op termijn denkt het bedrijf zelfs dat het de hersensignalen van verlamde mensen weer succesvol bij hun spieren kan krijgen. Dan ontstaat als het ware een technologische bypass voor een verlamming.

Neuralink is niet het eerste bedrijf dat aan een dergelijk systeem werkt. In 2006 kon een verlamde man al een muispijltje met zijn gedachten over het scherm bewegen, toen na vier dagen training.

Musk ziet ondertussen mogelijkheden voor het schrijven van Twitter-berichten via het hersenimplantaat, ‘sneller dan met je duimen’.

Hersenen hacken: wat wordt er mogelijk?

Test je oogscherpte: Hoe veel 3’en tel jij op deze afbeelding?

Google-verslaving wordt vrouw bijna fataal: ‘Zocht soms acht, negen uur per dag’