in

Sophie (19) zit in trein tegenover man die zich aftrekt en wil aangifte doen: ‘Misschien had hij jeuk, zei de agente’

Zit je in de trein, gaat een medepassagier met zijn geslachtsdeel in de weer. Wat moet je dan doen? Sophie, die het overkwam, wil het er niet bij laten zitten en probeert aangifte te doen. ,,Heel belangrijk”, vinden vervoerder Arriva en de politie. Maar die lieten haar aanvankelijk wel in de kou staan.

Op 3 september om 18.33 uur stapt geneeskundestudent Sophie (19) zoals zo vaak op station Roermond over op de trein richting Nijmegen.

Ze is nog maar net gaan zitten als een man van rond de 25 vraagt of hij op de bank tegenover haar mag plaatsnemen. ,,Tuurlijk”, zegt ze.

Bizar gedrag
Als de trein het station verlaat, belt haar zus. Sophie telefoneert niet graag in de openbaarheid van een trein en draait zich af van de medereizigers. Wanneer ze zes minuten later ophangt, ziet ze met een snelle blik dat de rits van de man schuin tegenover haar openstaat. Moet ik er iets van zeggen, vraagt ze zich af. Is ook zo gênant, besluit ze en ze wendt haar blik af.

Hoe ze ook wegkijkt, ze voelt dat de jongeman daarna voortdurend oogcontact met haar probeert te krijgen. En dan, na een tijdje, ziet ze dat de man zijn geslachtsdeel uit zijn broek heeft gehaald en ermee in de weer is.

Ze staat perplex. Ze weet een moment niet wat te doen. Hem aanspreken op zijn bizarre gedrag? Een foto maken als bewijs? Maar hoe zal hij daarop reageren?

Van de passagier die in de bank aan de andere kant van het gangpad zit, hoeft ze niet veel te verwachten. Die man – ze schat hem een jaar of 70 – draagt niet eens een in de trein verplicht mondkapje en lijkt wat verward.

Weg van de schennispleger
De man tegenover haar boos aankijkend – dat is het! – staat ze op. Ze wil zo snel mogelijk weg van de schennispleger, weg van de situatie. Als ze een stukje verderop zit, is ze nog steeds verbouwereerd. Terwijl ze om zich heen kijkt, beseft Sophie dat haar twintig medepassagiers geen idee hebben van wat er zich zojuist heeft afgespeeld.

De trein stopt, en Sophie stapt zonder verder na te denken uit, in Tegelen. Eerst belt ze met haar zus en dan met haar vriend die haar al staat op te wachten bij de volgende treinstop Venlo. Wanneer hij hoort wat er is gebeurd, springt hij in zijn auto. Tien minuten later ziet hij zijn vriendin zitten, huilend op een steen op het verder zo goed als verlaten station.

,,Ik wist meteen: die man mag er niet mee wegkomen”, vertelt Sophie enkele weken later. ,,Wat als hij de volgende keer iemand achterna gaat, iemand aanrandt of verkracht?”

Verklaring opgenomen
Nog geen twintig minuten nadat ze de coupé is ontvlucht, belt Sophie met vervoerder Arriva. Na een keuzemenu wordt ze begripvol te woord gestaan door telefoniste Patricia. ,,Die mevrouw verzekerde me dat het personeel in de trein op de hoogte was gebracht en dat de camerabeelden waren veiliggesteld. Volgens haar kon de politie die beelden alleen opvragen als ik aangifte zou doen.”

Lees ook  16-jarige verdachte aangehouden voor steekpartij

Zonder aarzeling belt Sophie het landelijke nummer. Direct wordt haar verklaring opgenomen en een afspraak gemaakt voor het doen van aangifte op bureau Maastricht, de stad waar ze studeert.

Nog dezelfde avond van 3 september wordt ze teruggebeld door politievrouw Wendy. Die vraagt Sophie opnieuw het hele verhaal te vertellen, informeert of ze écht aangifte wil doen, en laat weten dat de afspraak daarvoor verzet moet worden van maandag naar donderdag 9 september.

‘Beelden maar 48 uur bewaard’
Die bewuste donderdag wordt ze ontvangen door agente Wendy. Sophie vertelt opnieuw haar hele verhaal. ,,Wendy vroeg of ik wel echt goed had gezien dat zijn hand op en neer ging. ,,Misschien had hij wel jeuk, zei ze… Toen we klaar waren, vertelde ze dat ze de melding had opgenomen. Ik zei verbaasd dat ik toch was gekomen om aangifte te doen. Vroeg ze opnieuw of ik zeker wist dat ik dat wel echt wilde.”

Vervolgens blijft het een week stil, totdat op 17 september de politie belt. ,,Ik kreeg te horen dat Arriva beelden maar 48 uur bewaart en dat deze inmiddels waren gewist. Ze konden niets meer voor me doen, fijne dag. Dat was het.”

De daaropvolgende weken belt Sophie steeds met tussenpozen naar Arriva om te informeren naar haar zaak. Steeds blijkt er weer iets te zijn misgegaan.

‘Niet te hoge verwachtingen’
Totdat op 6 oktober, 33 dagen nadat ze is lastiggevallen door de schennispleger, een medewerker van Arriva voor het eerst zelf contact opneemt met Sophie. ,,Die meneer zei dat er nog wél beelden zijn van die avond en dat hij ze de volgende dag zou gaan bekijken.Hij vertelde er meteen bij dat ik er niet te hoge verwachtingen van moest hebben, want de camera’s in die oude treinstellen zouden vaak niet al te best zijn.”

,,Om het hem makkelijker te maken, heb ik de dader en mezelf nog een keer goed omschreven. Ik had die dag een groen pak aan, die pik je er zo uit op de beelden.”

Sophie wacht nog altijd op de uitslag van het onderzoek. Ondertussen pakt ze nog wel meerdere keren per week de trein.

,,Ik ben altijd achterdochtig, let iedere keer goed op wie er om me heen zitten. En als het even kan, plan ik het zo dat ik samen met mijn zus kan reizen. Eigenlijk wil ik niet bang zijn om de trein te pakken, toch is dit wat het met me doet.”

Niet per se boos
,,Het had zeker gescheeld als Arriva en de politie mijn verhaal serieus hadden opgepakt”, zegt Sophie. Nu blijft ze zitten met het gevoel dat dit soort gasten er gewoon mee wegkomt. ,,Terwijl ik precies heb gedaan wat de politie zegt dat je moet doen: ik ben weggelopen, heb de politie gebeld en een duidelijk signalement doorgegeven. Er wordt niets mee gedaan.”

Lees ook  Zoektocht naar vermiste Dany (33) uit Meppel, die zonder schoenen en jas vertrok

,,Ik ben niet eens per se boos op die man. Er lopen nu eenmaal allerlei types rond. Maar als je zo iemand niet tegen zichzelf in bescherming neemt, wat dan? Een inbreker begint ook met het stelen van een snoepje. De volgende keer pakt hij iemand vast of nog erger.”

Van Sophie hoeft de dader geen geldboete of celstraf te krijgen. ,,Maar hij moet wel een strafblad krijgen, zodat hij geen Verklaring Omtrent Gedrag kan krijgen. Zo’n man wil je toch niet in de buurt van je kinderen?”

,,Ik vind het echt heel kwalijk hoe ik door de politie en Arriva ben behandeld. Ik heb tig keer zelf contact moeten zoeken. Al die keren heb ik weer het hele verhaal moeten vertellen en nog steeds weet ik niet wat er uiteindelijk met mijn zaak wordt gedaan. Ik wil het graag achter me laten, maar met zo’n open einde lukt dat niet goed.”

Arriva: ‘Casus heeft volle aandacht’
‘Wij betreuren enorm wat zich heeft voorgedaan en de impact die het heeft op deze jonge vrouw. Ook het feit dat ze zich niet goed behandeld voelt door Arriva spijt ons. We hebben binnen Arriva voor deze incidenten protocollen en die proberen we ook in dit geval zo goed mogelijk te volgen. We hebben inmiddels contact opgenomen met deze mevrouw om de gang van zaken met haar te bespreken.’

‘Deze casus heeft onze volle aandacht, maar aangezien het hier gaat om aangifte van een misdrijf, ligt het onderzoek bij de politie. Uiteraard stellen wij alle informatie beschikbaar die de politie opvraagt, en daar horen ook beschikbare camerabeelden bij. Het is echter niet zo dat altijd overal en van iedereen beelden worden gemaakt in en om een trein.’

Politie ‘betreurt’ gang van zaken
Een woordvoerder van de politie Limburg zegt de gang van zaken te betreuren. ,,Op de avond van de schennispleging vertelde Sophie dat de beelden werden bewaard door Arriva. Toen een collega later met Arriva belde, kreeg die te horen dat de beelden allang overschreven waren. En met alleen een signalement kunnen we niet zoveel.”

Volgens de woordvoerster is de kans op recidive groot als een verdachte niet wordt opgepakt. ,,Omdat het gaat om een fantasiedelict, kan dit gedrag zich uitbreiden richting andere fantasieën zoals bijvoorbeeld aanranding.”

Wie wordt geconfronteerd met schennispleging kan volgens de politie het beste hard schreeuwen om hulp of weggaan, zoveel mogelijk bijzonderheden onthouden (zoals signalement verdachte, eventueel kleur en model van auto en kenteken) en altijd de politie bellen.

Drie doden bij ernstig ongeluk in dorpje in Flevoland

Één dag cel en taakstraf voor aanranders minderjarige pizzabezorger