in

Sinds de pandemie last van je voeten? Wellicht heb je ‘lockdown-voeten’

De zogenoemde lockdown-voeten kunnen gezondheidsproblemen opleveren
Sinds corona de wereld in de ban houdt, werken mensen veel meer thuis.

We vinden het jammer dat we daarom minder sociale contacten hebben, maar het heeft ook zo z’n voordelen. We kunnen de hele dag op slippers, pantoffels of sokken lopen. Maar helaas kan dat op zijn beurt weer resulteren in lockdown-voeten.

Last van de voeten
Sommigen zullen thuis gewoon hun schoenen dragen, maar de meesten beginnen er niet aan. Sinds we veel meer thuiswerken, lopen we dus vaker op sloffen, slippers, sokken of blote voeten.

En daar zouden je voeten weleens last van kunnen krijgen. “Als je dagelijks kiest voor slippers of sokken, worden je voeten niet goed gesteund”, vertelt podoloog Florian Borgions aan HLN.

Thuiswerken
In huis schoenen dragen gaat voor sommigen een brug te ver. Sterker nog: de meeste mensen trappen hun schoenen meteen uit als ze een stap over hun drempel hebben gezet.

Lees ook  Foto’s die kinderen van vandaag helaas nooit begrijpen..Ken jij ze nog wel?!

Thuiswerken doen we dan ook zonder schoenen aan. Toch wil Borgions mensen adviseren om af en toe toch schoenen te dragen, ook als je in huis bent.

Instabiel
“Als we wandelen, maken eerst onze hielen contact met de grond, maar als je een slipper draagt, is dat contact instabiel”, legt Borgions uit.

“Dit beïnvloedt de voeten, maar ook de enkels, knieën en heupen op een negatieve manier.” Ook kunnen de grijpspieren in je voeten overbelast raken, want die zullen harder moeten werken om grip op de slipper te houden.

Kwetsbare voeten
Draag je langere tijd de verkeerde schoenen? Dan kan dit resulteren in kwetsbare voeten, zelfs als je voorheen helemaal niet kampte met voetproblemen.

Denk aan likdoorns, harde en pijnlijke eeltplekken. Het kan zelfs voor klauwtenen zorgen, omdat je tenen in een verkeerde positie verkeren.

Lees ook  Waagt Wesley Sneijder een poging bij de vrijgezelle Sarah van Soelen?!

Ook slippers vallen in de categorie slechte schoenen. Je kunt ze heus wel af en toe dragen, maar Borgions adviseert om ze dan alleen te dragen als je naar het strand of het zwembad gaat.

Schoenen dragen
Dus werk jij momenteel thuis en draag jij bijna geen schoenen meer? Probeer daar dan toch verandering in te brengen.

Ga dan niet voor een paar schoenen die al vertrapt zijn, maar kies stevige schoenen, zodat je voeten ondersteund worden.

“Een goede schoen is stevig aan de hiel en mag in het midden niet plooien. Aan de tenen moet de schoen dan weer wél plooibaar zijn, zodat er beweegruimte is voor de voeten.”

En ervaar je momenteel voetproblemen en worden die niet verholpen door stevige schoenen? Neem dan contact op met een podoloog, wellicht dat een zooltje soelaas kan bieden.

Jongeren feesten op grafstenen: ‘Respectloos en verdrietig voor nabestaanden’

Zien: Mark Rutte heeft coronavaccinatie laten zetten