in

Schokkende beelden: ‘gestoorde’ wolf richt slachting aan in Culemborgse schaapskudde

Jan den Hartogh uit Culemborg dacht woensdagochtend vroeg even dat hij op de set van een horrorfilm verzeild was geraakt.

Op het stuk land dat hij verpacht aan een schapenhouder, zag hij tot zijn verbijstering hoe een wolf op gruwelijke wijze het ene na het andere schaap afslachtte. Donderdag sloeg het dier opnieuw toe.

Naar de schade die de wolf heeft aangericht, kan hij rond het middaguur slechts gissen. ,,Er zijn zeker veertien schapen doodgebeten en er is ook een aantal gewond.

Ook zijn er twee die wilden vluchten in de sloot verdronken. Er zijn hier al de hele tijd mensen die voor de provincie het faunabeheer doen. Ze rijden over het terrein maar hebben nog lang niet alles gevonden.’’

”Dieren waren van onder tot boven opengetrok­ken. Bij sommige was zelf het borstbeen verbrij­zeld.”
– Jan den Hartogh

Den Hartogh heeft zijn bedrijf, waar wat hij kleinvee en pinken houdt en verder caravans stalt, aan de Oude Beesdseweg.

Dat is het westelijk buitengebied van Culemborg, tussen de spoorlijn Utrecht-Den Bosch en de A2. Op zijn verpachte weiland loopt een kudde van zo’n 75 schapen.

,,Toen ik om half acht naar buiten keek, zag ik drie schapen op mijn erf. Die horen daar niet, dus ben ik gaan kijken wat er aan de hand was.

Op het land zag ik, tussen de schapen, iets tekeer gaan wat aanvankelijk op een herdershond leek. Eenmaal dichterbij gekomen bleek het een wolf. En die gedroeg zich als een idioot.

Lees ook  Vrouw neemt afscheid van ziek zwanger schaap – maar vindt dan een mirakel in de hooi

Echt, hij leek wel geestelijk gestoord zoals hij het ene na het andere schaap pakte. Op zeker moment rook hij mij waarschijnlijk, want ik was bovenwinds van hem. Pas toen rende hij weg.’’

Atypisch gedrag
Den Hartogh is best wat gewend, maar wat hij zag tartte zijn verbeelding. ,,Dieren waren van onder tot boven opengetrokken. Bij sommige was zelf het borstbeen verbrijzeld.

En de rest van de beesten was volledig in de stress. Een aantal was in de sloot gesprongen. Ik heb er een paar uit kunnen halen, maar voor twee kwam ik al te laat.’’

Hoewel het voor Den Hartogh zonneklaar is, verzamelen de onderzoekers op zijn land DNA bij de schapen om vast te stellen of het inderdaad om een wolf gaat.

Dat is ook weer nodig voor de verzekering. Een van de onderzoekers, die zich niet bekend wil maken, meldt later wel dat het atypisch gedrag is voor een wolf.

Normaal pakt het roofdier één schaap en sleept dat mee. Een slachtpartij als in Culemborg heeft hij niet eerder gezien.

Waarschijnlijk gaat het om dezelfde wolf die 26 maart al in de omgeving Buurmalsen in de Betuwe is gesignaleerd én gefilmd.

Dat sterke vermoeden heeft Gijs de Raad uit Culemborg, agrariër en voorzitter van de jagersvereniging.

Sinds de wolf is teruggekeerd op Nederlandse bodem is De Raad gefascineerd door het dier. Volgens hem gaat het hier om een even reislustig als moorddadig exemplaar.

Lees ook  Dierentuin gooit levende ezel in tijgerverblijf, omdat ze moeten bezuinigen. DIT IS SCHANDALIG!

,,Na Buurmalsen is hij op 27 maart naar Culemborg gekomen, waar hij bij mijn buurman aan de Hoevenseweg een paar schapen heeft gepakt.

Vervolgens is hij dezelfde dag de A2 overgestoken om in Beesd wat dieren te pakken. Daarna heeft hij op 31 maart in Rhenoy een schaap doodgebeten en een ander verwond.

Het lijkt erop dat hij vervolgens naar Brabant is gegaan. Niet gek, ze leggen moeiteloos afstanden van 150 kilometer per dag af en zwemmen ook een rivier over.’’

Verbeelding
Dat de wolf nu weer terug is uit Zuid-Nederland en zich meteen laat gelden, vindt De Raad maar niets. ,,Natuurlijk is het een dier dat tot de verbeelding spreekt. Neem de sprookjes en de films.

Vlak bij mijn woning heb je het zogenaamde weerwolvenhuisje. Over de mensen die er ooit woonden, deden in Culemborg de wildste verhalen de ronde.

Altijd leuk voor bij een barbecue. Maar een hongerige wolf hoort niet in dit gebied, dat is veel te klein voor hem.

Hij richt niet alleen schade aan bij schaapskuddes of jong vee, ook reekalveren en hazen zijn het slachtoffer.

Vossen willen ook het evenwicht in de natuur verstoren, maar daarop mogen we jagen om het beheersbaar te houden.

Wolven moeten we echter hun gang laten gaan. Het is best een mooi dier, alleen jammer dat-ie geen gras lust.’’

Weer dode ooievaar gevonden in De Lutte

Duitse onderzoekers: kind net zoveel virusdeeltjes als volwassenen