in

Sarah (12) in coma door vapen: Longen zijn helemaal op

BELFAST – De twaalfjarige Sarah Griffin uit Belfast lag in een coma nadat haar longen te zwak waren om een infectie te bestrijden, dit als gevolg van vapen. Het meisje was al astmatisch en ontwikkelde een infectie waardoor ze amper nog kon ademen. De zuurstoflevels in haar bloed werden zo laag dat ze werd opgenomen in het ziekenhuis en drie dagen kunstmatig in een coma werd gehouden, zo schrijft de Britse krant Metro.

Toen Sarah eerst begon te hoesten deden haar ouders dit af als astma-symptomen. Maar ondanks het gebruik van haar normale medicatie werd het niet minder. Sarah kon nog amper ademhalen. „Haar hoest was heel anders dan normaal,” vertelde Sarahs moeder Mary aan de Britse media, „Ze belde me op die ochtend toen ik mijn andere kinderen naar school bracht en zei ’Kom terug mama, ik voel me niet goed ik ben bang!” Sarahs vader bracht haar met spoed naar het ziekenhuis en de dokters kwamen erachter dat haar zuurstoflevels gevaarlijk laag waren.

Lees ook
Doden Oudesluis: 18-jarige man en 66-jarige vrouw

Mary is enorm geschrokken: „De dokters legden uit dat als Sarah niet aan het vapen was, haar longen een grotere kans hadden om de infectie te bestrijden. Als ze iets later naar het ziekenhuis was gegaan had het heel anders kunnen aflopen, dat is iets waar ik niet eens over kan nadenken.” De infectie had een enorme impact op haar lichaam: „Ze zat aan de kabels, buisjes en machines, het was hartverscheurend. Als moeder voel je je zo machteloos, het was een ware nachtmerrie.” aldus Mary. „Ik heb 3 andere kinderen en het was zo moeilijk om hen uit te leggen wat er gebeurde. Ze vroegen me of Sarah dood zou gaan en ik antwoordde ’natuurlijk niet!’, maar in mijn hoofd was ik doodsbang voor die mogelijkheid.”

Lees ook
Ronnie en Donnie delen één anus, maar één is homoseksueel en de ander niet!

Maar gelukkig mocht Sarah na 3 dagen van de beademingsmachine af en ontwaakte ze uit haar coma. Op dit moment is ze thuis aan het herstellen. De familie deelt Sarahs verhaal als onderdeel van een campagne die kinderen moet weerhouden om zo jong te starten met vapen. Fidelma Carter, hoofd van publieke gezondheid bij Northern Ireland Chest Heart Heart & Stroke, zegt dat het grootste misverstand is dat vapen minder schadelijk is dan een sigaret. „Het is simpelweg niet waar. De boodschap moet snel aankomen bij jonge kinderen voordat ze verslaafd raken aan de elektrische variant van de sigaret, omdat ze denken dat deze risicovrij is. De langetermijn-risico’s zijn nog onbekend, net als dat ooit bij roken het geval was.”

Bus kan niet remmen: 3 mensen doodgereden

“Mijn vriend heeft een pop, voor wie hij zelfs ondergoed koopt. Nu wil hij een triootje met haar en mij!”