in

Sanne werd op 8-jarige leeftijd seksueel misbruikt en deelt haar heftige verhaal

Sanne kan vandaag na dertien jaar eindelijk de man in de ogen kijken die haar op 8-jarige leeftijd seksueel heeft misbruikt. De 62-jarige dader staat vandaag voor de rechter om te worden veroordeeld.

Waarschuwing: dit bericht bevat gedetailleerde beschrijvingen van seksueel misbruik

De dader slaat op 21 juni in 2008 toe, als de toen 8-jarige Sanne op de fiets zit in Amsterdam-Noord. Ze is op weg naar een high tea, die verderop in de buurt plaatsvindt.

“Mijn ouders waren boodschappen gaan doen en ik ben naar het buurthuis gefietst, waar de high tea werd georganiseerd. Maar toen ik daar aankwam, stond er nog niets. Ik ben toen naar huis gefietst en heb mijn ouders gebeld. Ik zou nog een keer gaan kijken. Als er nog steeds niks was, zou ik opnieuw naar huis gaan”, vertelt de inmiddels 22-jarige Sanne aan Hart van Nederland.

Broek naar beneden
Ze fietst daarop voor de tweede keer richting het buurthuis, maar nog steeds: geen high tea. Onderweg naar huis wordt ze aangesproken door een vreemde man. “De man vroeg aan mij of ik wist waar de speeltuin was. Ik vertelde hem waar en zei dat ik naar huis zou gaan.” De man fietst niet naar de speeltuin, maar gaat achter Sanne aan. Hij pakt haar en sleurt haar de bosjes in.

“Hij deed zijn broek naar beneden en vroeg of ik een foto van hem wilde maken. Ik was bang en deed alsof ik een foto maakte.” Hij pakt haar handen en plaatst die vervolgens op zijn geslachtsdeel, om zichzelf te bevredigen. “Tussendoor stopte hij en vroeg mij of ik ook heb wat hij heeft. Ik durfde niet te antwoorden. Hij deed mijn broek naar beneden en begon daar te voelen.”

Lees ook  Richard die wekenlang dood in eigen woning lag woensdag begraven: 'Hij is nu waar hij wilde zijn'

Meteen handen gewassen
Sanne is angstig en geeft geen kick, tot haar telefoon ineens gaat. “Mijn vader belde mij op mijn mobiele telefoon en daardoor schrok hij. Hij deed zijn broek omhoog en fietste weg. Ik bleef achter met mijn broek op de enkels. Ik was in shock.”

Ze trekt uiteindelijk haar broek omhoog, pakt de fiets en gaat naar huis. “Zonder na te denken heb ik bij thuiskomst meteen mijn handen gewassen”, aldus Sanne. Ze vertelt meteen aan haar ouders wat er is gebeurd. De politie wordt erbij gehaald. “Binnen vijf minuten stond de hele buurt vol politie.”

Gebrek aan bewijs
Tijdens het onderzoek worden er veel DNA-testen bij Sanne afgenomen op de plekken waar de man haar heeft betast. Volgens Sanne heeft de politie een klein stukje DNA, maar blijkt dat niet voldoende bewijs.

De dader is in 2009 al betrokken geweest bij andere zedenzaken waarvoor hij wordt opgepakt en veroordeeld. Daar krijgt hij drie jaar celstraf voor en één jaar voorwaardelijk. Hoewel hij ook verdacht wordt van het seksueel misbruiken van Sanne, wordt hij vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken.

De zaak van Sanne blijft al die jaren onopgelost en heeft veel impact op haar. Zo wordt ze in de buurt regelmatig gepest en gezien als het meisje dat werd aangerand. “Af en toe zei ik tegen mijn ouders: ‘Goh zouden ze hem vinden?’ Ik had het uiteindelijk een beetje afgesloten. Met veel moeite.”

Lees ook  Rachel Hazes geeft het verlossende antwoord: “Is Sarah zwanger van André?”

Door nieuwe DNA-technieken is het de politie alsnog gelukt om zijn betrokkenheid bij de zaak van Sanne te bewijzen.

Gebruik van spreekrecht
Als jong meisje heeft ze niet goed door wat haar is overkomen. “Pas als je ouder wordt, besef je pas wat wel en niet goed is. En dat het niet normaal is dat dit je overkomt.” Woensdag heeft Sanne in de rechtbank gebruik gemaakt van haar spreekrecht. “Ik ben enorm zenuwachtig. Hoe gaat het aflopen? Ik ga hem na dertien jaar zien. Dat wordt wel een dingetje.”

In haar spreekrecht richt ze zich tot de dader, door hem te vertellen wat ze heeft meegemaakt en hoe het nu voor haar is. Ze neemt het hem kwalijk dat hij al die tijd zijn mond heeft gehouden. “Je hebt mijn vertrouwen in de mensen van mij afgenomen toen ik nog maar een klein kind was. Steeds heb ik over mijn schouder moeten kijken.”

Sanne hoopt dat de dader zijn straf niet ontloopt. “Ik hoop dat hij een goede straf krijgt, zodat ik dit kan afsluiten.” Haar boodschap voor andere slachtoffers is dat, als zoiets je overkomt, je met je ouders en de politie moet praten. “Praat met mensen die je vertrouwt. En voor de mensen die net als ik wachten op gerechtigheid? Heb geduld.”

Tegen de man is twaalf maanden cel geëist, waarvan negen voorwaardelijk.

*De naam van Sanne is gefingeerd

Richard die wekenlang dood in eigen woning lag woensdag begraven: ‘Hij is nu waar hij wilde zijn’

Slachtoffer van Duitse watersnood drie maanden later én ruim 300 km verder dood aangetroffen in Rotterdam