in

Nederland onder de voet gelopen door RATTEN “groter dan katten”

De rattenoverlast neemt toe in Rotterdam. In janauri kreeg de gemeente bijna drieduizend meldingen, ruim 10 procent meer dan in voorgaande jaren.

Omwonenden van het Schouwburgplein en omgeving in Rotterdam worden hoorndol van een rattenplaag. Volgens de bewoners en horecapersoneel loopt het compleet uit de hand door de ratten die soms groter zijn dan katten.

Het is reden over te stappen op een buurtgerichte aanpak, want iedere wijk heeft zo zijn eigen aantrekkingskracht op de plaagdieren.

Oud brood dat op straat is gestrooid, rondzwervend afval van de weekmarkt, goed groeiende moestuinen, openstaande containers, slecht onderhouden bosjes, lang gras op de dijk, kapotte riolen, makkelijk toegankelijke kruipruimten.

Lees ook
Marieke heeft een talent voor miskopen: "Ik leer het nooit"

Bruine ratten voelen zich thuis op plekken waar ze zowel een schuilplaats als voedsel kunnen vinden. En de mate waarin dat gebeurt, verschilt per buurt.

Ommoord staat op één
Daarom gooit de gemeente de rattenaanpak over een andere boeg. Voortaan wordt per wijk bekeken hoe de overlast kan worden ingedamd, te beginnen in de Afrikaanderwijk, Hillesluis en Ommoord, wijken waar volop wordt geklaagd.

Alleen al uit Ommoord kwamen de afgelopen maanden 137 meldingen en daarmee staat de wijk op één in Rotterdam. In de Afrikaanderwijk en Hillesluis speelt het rattenprobleem al jaren.

De hele stad telt achthonderd betonblokken met rattenvallen. Die krijgen voor het einde van het jaar allemaal een sensor die een seintje geeft zodra een rat gevangen is.

Lees ook
Nieuw: koop een scheet in een potje

‘Daardoor kunnen de bestrijders en de vallen efficiënter worden ingezet’, schrijft wethouder Bert Wijbenga van buitenruimte aan de gemeenteraad. Vallen waar nooit een rat in kruipt, worden weggehaald of verplaatst.

”Door een sensor kunnen vallen efficiën­ter worden ingezet”
– Bert Wijbenga, wethouder

Om een beter beeld te krijgen van de hoeveelheid plaagdieren, gaan de rattenvangers van de gemeente rond schemertijd voortaan op pad met een warmtebeeldcamera.

Zien zij op een plek veel ratten, dan wordt gekeken wat daar de oorzaak van is en welke oplossing erbij past.

Het kan gaan om extra vallen, maar soms zijn inzamelbakken voor broodresten een beter idee of moet het gras veel vaker worden gemaaid.

Politie vindt crimineel nadat luide scheet zijn schuilplaats verraadt

Adam laat geslachtsdelen weghalen omdat die zijn “uiterlijk” verpesten