in

Rossana Kluivert openhartig over haar ziekte: “Natuurlijk ben ik bang”

Rossana Kluivert (45) heeft haar laatste bestraling erop zitten, maar dat betekent niet het nu afwachten is. Ze moet binnenkort opnieuw onder het mes voor een preventieve eierstokoperatie. “Natuurlijk ben ik ook bang in de nacht, maar het heeft geen zin om bij de pakken neer te zitten.”

Rossana is met borstkanker gediagnosticeerd en heeft maar liefst 21 bestralingen achter de rug. “Wat ik heb, kun je vergelijken met wat Sylvie Meis, die ook borstkanker heeft gehad, had: het is een hormoongevoelige tumor.

Nu die is verwijderd, krijg ik hormoontherapie en vijf jaar medicatie”, legt ze in een interview met De Telegraaf. “De artsen vonden het wijs om mijn eierstokken te verwijderen, omdat dat ermee gerelateerd is.”

Mantelzorg
Tegen de tijd dat Rossana onder het mest moet, is haar man Patrick precies weer terug in Barcelona. “We hebben het zo gepland dat hij een paar uur voor mijn operatie in Spanje landt. De dokters denken heel goed met me mee.

Lees ook  Famke Louise dropt allereerste beelden eigen documentaire

Eigenlijk zou de operatie op 8 oktober plaatsvinden, maar dat hebben we een paar dagen kunnen uitstellen, zodat Patrick en de rest van de familie erbij kunnen zijn.” Dat vindt ze niet alleen belangrijk voor zichzelf, maar ook voor haar vader. Hij woont bij hen in huis en Rossana is zijn mantelzorger. “Mijn familie kan straks tijdelijk de zorg van mij overnemen.”

Curaçao
Tussendoor reist ze ook nog op en neer naar Curaçao. Al jaren droomt Rossana ervan om zelf een opvangcentrum voor honden te openen. Deze zomer is de bouw van het Kluivert Dog Rescue Center gestart. Afgelopen weekend heeft ze nog 200.000 euro opgehaald tijdens hun benefietdiner.

Lees ook  Verdronken kleuter liep zelf water in bij binnenspeeltuin

“Dit was mij nooit alleen gelukt en het is bijzonder om te zien hoe iedereen mij steunt”, vertelt Rossana. “Niet alleen vanavond, maar gedurende het gehele project. Ik ontvang zoveel donaties en hulp van mensen, zowel van familie, vrienden maar ook van andere betrokkenen en vrijwilligers.”

Op goed geluk
Bij het preventief verwijderen van de eierstokken treedt de overgang acuut op. Daar staat ze gelukkig wel nuchter in. “Ik heb natuurlijk al lymfeklierkanker gehad. Daarvoor heb ik zoveel chemo’s gekregen, dat ik al een beetje in de overgang was.

Natuurlijk ben ik bang in de nacht, maar het heeft geen zin om bij de pakken neer te zitten”, gaat ze verder. “Ik heb toch nog een kans? We doen gewoon die operatie en dan zien we wel weer verder. Op goed geluk.”

Jessica nam in bruidsjurk afscheid van verloofde die voor hun huwelijk door dronken bestuurder doodgereden werd

’Willem-Alexander uit zijn zorgen’