in

RIVM: ‘Toename was te verwachten, Snel weer mondkapjesplicht’

“Een toename was te verwachten na de versoepelingen”, zegt Aura Timen van het RIVM over de verdubbeling van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week. Timen is hoofd van het centrum dat de infectieziektebestrijding in Nederland coördineert.

Timen benadrukt het belang van de basismaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden tot anderen, thuisblijven en testen bij klachten en handen wassen.

“Die worden steeds belangrijker, wil je de opmars van de Delta-variant enigszins in bedwang houden.”

Wedloop
De toename van het aantal besmettingen is vooral sterk onder jongeren, van wie er nog niet veel volledig zijn gevaccineerd.

Onder 40-plussers is het aantal nieuwe gevallen stabiel laag, zo valt uit de cijfers op te maken. De meesten van hen zijn wel al volledig gevaccineerd.

Lees ook  Hoogleraar Erasmus Universiteit weg na rapport grensoverschrijdend gedrag

Omdat jongeren niet snel in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting, verwacht Timen niet direct dat de stijging zal leiden tot grote drukte in de ziekenhuizen.

“Daar gaat het nog steeds goed. Wat we wel kunnen gaan zien, is een stagnatie in de daling van het aantal opnames. Het is spannend.”

Timen ziet “een soort wedloop” tussen het virus aan de ene kant en de vaccinaties aan de andere kant.

“De vaccinatiecampagne loopt fantastisch, het gaat heel hard”, zegt ze. “Maar we zijn nog niet uit de gevarenzone. Het is nog niet helemaal veilig.”

‘Goede zaak dat wachttijd wordt ingevoerd’
Over de vraag of het kabinet nu bepaalde maatregelen moet nemen of versoepelingen moet terugdraaien, wil het hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding zich niet uitlaten.

Lees ook  Auto rijdt brillenwinkel in Veenendaal binnen, veel schade maar geen gewonden

Wel vindt ze het een goede zaak dat mensen na volledige vaccinatie niet meer direct zonder test worden toegelaten tot clubs of evenementen, waar ze geen afstand tot anderen hoeven te houden. “We zien meer besmettingen in de horeca, dus dat is zeer verstandig”, aldus Timen.

Tot nu toe hoefden mensen zich direct na volledige vaccinatie niet meer te laten testen om naar binnen te mogen.

Daarop was veel kritiek, omdat het immuunsysteem na de tweede prik (of na de eerste en enige prik van Janssen) tijd nodig heeft om zich goed te wapenen tegen het coronavirus.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dinsdag bekend dat een wachttijd van twee weken wordt ingevoerd.

15-jarige steekt vader en zoon neer

Famke Louise blundert op Instagram