in

Risico op coronamutaties omdat Westen vaccins inslaat

Veel landen in Afrika zijn de afgelopen weken begonnen met inenten tegen het coronavirus. En dat is hard nodig, zeggen twee deskundigen in Kenia tegen RTL Nieuws.

Want in vergelijking tot de rijkere landen in de wereld, lopen veel landen in Afrika nog flink achter. “Zolang we corona niet wereldwijd een halt toeroepen, blijven nieuwe varianten opduiken.”

Na maanden van kalmte schrikt Kenia weer wakker: het aantal coronabesmettingen neemt voor het eerst sinds afgelopen najaar razendsnel toe.

Lees ook  Beangstigend: man vindt 15.000 bijen in zijn auto wanneer hij terugkomt van de supermarkt

Even leek het virus naar de achtergrond verdwenen: scholen waren heropend, politieke bijeenkomsten weer toegestaan.

Nu is het in alle hevigheid terug. Dr. Willis Akhwale, die vanuit het ministerie van Gezondheid aan het hoofd staat van de vaccinatie-taskforce, spreekt van een ‘ernstige’ toename. “De derde golf is net begonnen, ziekenhuisbedden raken weer vol”.

Eerste prikken
Een paar weken eerder landde een miljoen coronavaccins, bezorgd door internationaal vaccinatieprogramma COVAX, op de internationale luchthaven van Nairobi.

Lees ook  Jongen bijna dood nadat hij luchtslang in achterwerk propt

Zorgpersoneel, politie en leraren worden als eerste ingeΓ«nt met het AstraZeneca-vaccin. Volgens Akhwale, die leiding geeft aan deze operatie, loopt het uitrollen van de vaccinatiecampagne gesmeerd.

“Het is ons gelukt om het vaccin snel te verspreiden over alle regionale distributiepunten”.

Maar afgelopen weekend werd bekend dat ook diplomaten het vaccin krijgen aangeboden, tot grote woede van artsen.

Drie vermoorde zwanen gevonden in weiland Wijngaarden

Avondklok naar 22.00 uur