in

Richard die wekenlang dood in eigen woning lag woensdag begraven: ‘Hij is nu waar hij wilde zijn’

De 53-jarige Richard die wekenlang dood in zijn woning in Alkmaar lag, is vandaag begraven op de gemeentebegraafplaats. Een aantal omwonenden uit de Wartelstraat kwam op de begrafenis af om de kluizenaar uit hun buurt een laatste eer te bewijzen.

Tijdens de plechtigheid is een handvol buren afgekomen op de sobere begrafenis van hun buurman. “Het is niet makkelijk om iets te vertellen over jouw leven”, begint een buurvrouw haar toespraak voor Richard. “Het leven was niet mild voor jou. En jij koos ervoor om alleen te zijn.”

Ook andere buren staan op hun eigen manier stil bij de dood van hun buurman. Zijn directe buurvrouw zegt het belangrijk te vinden om bij zijn begrafenis te zijn. “Ik vind het triest dat er mensen zijn die echt niemand overhouden aan het eind van hun leven. Iemand een laatste eer bewijzen is dan het minste wat je kunt doen.”

Lees ook  Helene is dolgelukkig met haar twee Jannen – “We doen het elke dag”

Dat Richard niemand toeliet in zijn leven, vindt ze ingewikkeld. “Dit was een man die niet zichtbaar was. Hij was eenzaam, maar wilde ook niet onder de mensen zijn. Door nu hier te zijn, laat je iemand niet helemaal in de vergetelheid.”

Gemeentelijke begrafenis
Richard, die geen vrienden had en contact met zijn familie vermeed, kreeg een zogeheten gemeentelijke begrafenis. Dit zijn sobere uitvaarten die worden gehouden als er geen nabestaanden zijn van de overledene.

Alsnog zijn de buren blij verrast over de begrafenis die voor hem is georganiseerd. “Dit was meer dan ik had verwacht. Hij is in een mooie kist gelegd, er was een toespraak en er waren bloemen. Dit alles ging met eerbied en dat vind ik het belangrijkste.”

Een andere buurman denkt er ook zo over. “Het is allemaal goed gegaan. Heel netjes en oprecht.” Ook denkt hij dat zijn overleden buurman nu op de plek is waar hij wilde zijn. “Ik sprak hem twee maanden geleden. Toen zei hij al: ‘Ik heb er niet zoveel zin meer in. Ze mogen mij wel vinden.'”

Lees ook  150 graven vernield op begraafplaats, politie zoekt met heli naar daders: ‘Dit is echt ongekend’

Wekenlang dood in woning
Dat Richard uiteindelijk voor langere tijd dood in zijn woning lag, kwam bij hem “koud op zijn dak”. “Ik woon er pal naast, maar ik controleerde niet altijd of de gordijnen dicht of open waren. Die hield hij altijd dicht. Een enkele keer tijdens corona vroeg hij of ik boodschappen wilde doen, maar dat was het enige contact dat ik met hem had.” Ook hij heeft er moeite mee dat het zo moest eindigen. “Het is triest, maar het is zo. Hij is nu waar hij wil zijn.”

Zedendelinquent komt vrij en slaat opnieuw toe: vrouw verkracht in Aken

Sanne werd op 8-jarige leeftijd seksueel misbruikt en deelt haar heftige verhaal