in

Politie wil dat online heksenjacht op Arnhemse agent stopt: ‘Dit is gewoon strafbaar’

De politie roept mensen om op te stoppen met de online heksenjacht op een agent die op Koningsdag tijdens de ontruiming van het Sonsbeekpark in Arnhem iemand in zijn gezicht stompte. Sommige berichten op social media zijn opruiend en dat is strafbaar, waarschuwt de politie.

Zoals in veel steden in Nederland werd het ook in Arnhem erg druk op Koningsdag. Onder andere in het Sonsbeekpark kwamen grote groepen mensen samen en werden de coronaregels genegeerd.

Rond 20.00 uur was het zo druk in het populaire stadspark dat feestvierders werden gesommeerd het park te verlaten.

Veel aanwezigen waren dat duidelijk niet van plan, waarop werd besloten het Sonsbeekpark te ontruimen.

Daarbij kwam het tot confrontaties tussen agenten en bezoekers. Zeker twee mensen werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

‘Enorme impact op agent’
Al snel gingen op social media beelden rond van de politie die feestgangers met wapenstokken te lijf gaat en mensen op de grond duwt.

Eén agent slaat iemand met zijn vuist in het gezicht. Van deze politieman worden de hele dag al foto’s verspreid, met daarbij racistische commentaren. Ook wordt opgeroepen om hem een lesje te leren.


De Arnhemse politie noemt deze online heksenjacht onacceptabel. “Dit heeft enorme impact op de persoonlijke levenssfeer van collega’s en hun familieleden”, reageert sectorhoofd Naomi Hoekstra in een video op Twitter.

Lees ook  Dronken vrouw steelt frikandel, crasht in weiland en praat met koeien

Ze wijst erop dat sommige uitingen gezien kunnen worden als opruiing, smaad of laster en dat is “gewoon strafbaar”.

‘Stukjes van de werkelijkheid’
Hoekstra benadrukt nogmaals dat de verspreide video’s volgens haar niet het hele verhaal laten zien.

“Dit zijn stukjes van de werkelijkheid.” Eerder liet de politie al weten dat agenten voorafgaand aan de ontruiming werden geprovoceerd, ‘kankerwouten’ naar hun hoofd kregen geslingerd en met flessen werden bekogeld.

“Opvallend is dat hier enkel ons optreden op zichtbaar is”, reageerde een politiewoordvoerder woensdag op het opgedoken filmpje tegen Hart van Nederland.

Lees ook  Yolanthe heeft ze losjes erbij hangen in diep uitgesneden badpak

Op beelden die dinsdagavond door een videocorrespondent in het Sonsbeekpark zijn gemaakt is inderdaad te zien en horen hoe agenten en boa’s worden belaagd.

‘Jacht op agent kwaadaardig’
Dat de politie geweld gebruikt tegen burgers gebeurt volgens Hoekstra “in het uiterste geval” en wordt “altijd onderzocht”.

Het sectorhoofd Gelderland-Midden drukt iedereen tot slot op het hart dat de agenten daar niet voor zichzelf stonden: “Zij stonden daar voor ons allemaal”, zegt ze in het politiefilmpje.

Burgemeester Ahmed Marcouch noemt het tegen De Gelderlander “kwaadaardig” dat er nu wordt geroepen om de agent thuis op te zoeken. “We moeten de zaak niet gaan omdraaien.”

De burgervader vindt dat de mensen die zich niet aan de regels hielden en niet weg wilden gaan juist diegenen zijn die zich misdroegen.

”Jacht op politieagent na ongeregeldheden in Arnhem onacceptabel”

Motie van wantrouwen tegen kabinet om notulen toeslagenaffaire: ‘Nu opstappen’