in

Politie over ‘hardhandig’ optreden: studenten waren dronken en zetten de boel op stelten

Op sociale media is ophef ontstaan over een filmpje waarin de politie in Utrecht gisteravond hardhandig optreedt. Na meerdere meldingen wegens overlast komt de politie ter plaatse op de Catharijnesingel. Daarbij is te zien hoe een jonge vrouw ruw tegen de grond wordt gewerkt en in de boeien wordt geslagen.

,,Ga je mij nu ook slaan? Kom dan!’’, roept de jonge vrouw in de video tegen de agent. Omstanders proberen haar nog weg te halen, maar voor de agent is inmiddels de maat vol. Hoewel de vrouw nog probeert te ontkomen, weet de agent haar te grijpen en naar de grond te werken.

In totaal werden drie studenten gearresteerd bij het voorval. Zij maakten deel uit van een grote groep dronken studenten die de boel op stelten zette en aanhoudende overlast veroorzaakte. ,,Wij hebben aan de studenten uitgelegd waarom hun gedrag overlast veroorzaakte en hen gevraagd te vertrekken. Dat weigerden ze en na twintig minuten praten, restte ons niets anders dan hun vertrek te vorderen”, aldus de politie.

‘Na twintig minuten praten, restte ons niets anders dan hun vertrek te vorderen’.

Toen de studenten hieraan geen gehoor geven, besloot de politie op te treden. Drie personen werden aangehouden voor openbare dronkenschap. ,,Een van die aanhoudingen is gefilmd en dat filmpje staat online op sociale media. Alles wat daarvoor is gebeurd, is niet in de video te zien.”

Lees ook  Familie Anne Faber met Dekker in gesprek over schadevergoeding

De politie zegt heel goed te begrijpen dat studenten ‘lekker de stad ingaan en dat daarbij gedronken wordt’. ,,Dat is prima, zolang er geen overlast voor anderen ontstaat. We geven mensen alle tijd om vrijwillig weg te gaan. Als mensen dat niet doen, vorderen we het. Als ze dat ook niet doen, rest ons geen optie dan over te gaan tot aanhouding en als men hierbij verzet pleegt of niet meewerkt, kan het voorkomen dat wij geweld moeten toepassen.”

Overlast
Dat de studenten voor problemen zorgden, wordt onderschreven door de eigenaar van een naastgelegen restaurant. ,,Ik kan echt wel wat hebben en ben als horeca-ondernemer het nodige gewend, maar wat die studenten van Veritas hier gisteren deden, dat ging echt te ver”, blikt eigenaar Sidney Rubens terug.

De studenten bevuilden de toiletten, terwijl ze geen gast van het restaurant waren. Ze liepen ongevraagd het terras oplopen om hier gebruik van te maken. ,,Ik heb ze toen uitgelegd dat de toiletten er zijn voor de bezoekers van ROOST. Als ze er toch van mijn toiletten gebruik maakten, dan wilde ik dat ze daarvoor betaalden en de wc’s ook netjes achterlieten. Dat deden ze dus allebei niet. Ik zal niet in details treden, maar laten we het er houden dat de wc’s er niet fris meer uitzagen.”

‘Toen ik hen waarschuw­de dat ik de politie zou bellen als het niet ophield, werd ik zelf ook uitgeschol­den’.

Lees ook  De laatste minuten van Diya, vermoord door haar eigen vader..

De studenten van Veritas kwamen volgens Rubens ook geregeld zijn terras oplopen voor medische verzorging. ,,Ze waren aan het zwemmen in de singel en dat ging er nogal onbesuisd aan toe, waardoor een aantal van hen verwondingen aan voet of arm opliep. Ik heb een stuk of vijf van die studenten nog verbonden, maar ik ben natuurlijk geen eerste hulp, dus naar verloop van tijd was ik het zat en heb ik gezegd dat ze niet meer kletsnat mijn zaak moesten inlopen.”

De overlast nam volgens Rubens alleen maar toe. ,,Ze begonnen luidruchtiger te schreeuwen en mijn gasten hadden daar last van. Toen ik hen waarschuwde dat ik de politie zou bellen als het niet ophield, werd ik zelf ook uitgescholden. Eerst voor mafklapper en later werd het kankerlijer. Toen vond ik het welletjes en heb ik de politie gebeld.”

Commotie
De wijze waarop de politie ingreep, maakt op Twitter flink wat tongen los. De agent zou te hardhandig zijn macht hebben laten gelden, terwijl anderen stellen dat het vooral de eigen schuld is van de vrouw die niet veel later in de boeien wordt geslagen. Vooral het Utrechtse Statenlid voor de SP, Michel Eggermont, windt er geen doekjes om. ,,Gepriviligeerde kut-studenten. Je moet eens weten hoeveel geouwehoer we daarmee op mijn werk hebben. ‘Weet je wel wie mijn vader is’. Fuck them.’’

Andre Hazes zegt vakantie met vriendin af!

Donatiewebsite plotseling offline: tienduizenden euro’s verdwenen