in

Politie Alkmaar: ’Karla, stop blijf staan!’

Bewoners van de Alkmaarse wijk Het Rak zijn woensdagochtend nog altijd vol schrik over de vroege schietpartij waarbij een agent een gewapende, waarschijnlijk verwarde vrouw neerschoot. De 48-jarige Alkmaarse is inmiddels overleden.

Iets na acht uur in de ochtend waren verschillende jonge kinderen, onderweg naar school, getuige van de schietpartij in de Alkmaarse Priemstraat.

Agenten waren afgekomen op meldingen van vernielingen van auto’s en ruiten in de buurt, maar eenmaal aangekomen liep de verdachte weg van de politie.

’Gesommeerd om te blijven staan’
„Terwijl ze werd gesommeerd om te blijven staan”, vertelt een woordvoerder ter plaatse. „Ze volgde onze aanwijzingen niet op. Ineens draaide de vrouw zich om en kwam ze met een hamer en een mes op de collega’s af.”

Een woordvoerder van de politie stelt dat de agent die schoot geen tijd had om na te denken. ,,De vrouw kwam heel snel op de collega af.”

Ze zakte in elkaar nadat ze in haar bovenlichaam was geraakt, waarna toegesnelde hulpdiensten haar reanimeerden en met spoed naar het ziekenhuis brachten.

’Zonder sirene’
Buurman Van Ginkel, die naast de plaats delict woont, vreest het ergste. „De ambulance reed zonder sirene weg, dat is meestal geen goed teken”, vertelt hij. „Wat er precies is gebeurd, weet ik niet. Ik was boven, en zag uit het raam de consternatie.”

Ouders zeggen hun kinderen niet met haar zoon te spelen, dus moeder schrijft ze allemaal een brief op Facebook

De politiewoordvoerder laat weten dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar de schietpartij, een standaardprocedure als een agent zijn wapen heeft gebruikt.

Agenten uit Amsterdam zijn om die reden ingeschakeld. „We hopen dat we nog de kans krijgen de vrouw te spreken”.

Keramisch mes
Op het wegdek liggen dan nog de stille getuigen van het drama: de hamer, het blauwe keramische mes, de AED-koffer die is gebruikt bij de reanimatie, en wat persoonlijke spullen van de vrouw, die volgens buurtbewoners blond haar heeft.

Een verhaal op sociale media dat het slachtoffer een ’buitenlandse vrouw met hoofddoekje’ zou zijn, is volgens de politie flauwekul.

“Ze riepen haar naam”
Een jonge buurtbewoonster beweert dat de politie de vrouw gekend moet hebben. „Ze riepen haar naam, dus ze moet bekend zijn geweest.

’Karla, stop, blijf staan!’ schreeuwden ze naar haar”, aldus de vrouw die twee straten verderop woont, maar het niet zelf heeft gezien.

Autorijders krijgen de show van hun leven als ze zien wat de weg probeert over te steken

Een buurman wiens auto werd vernield met de hamer denkt, terwijl iets verderop zijn kleine groene autootje met kapot achterraam staat geparkeerd, ook dat de vrouw verward moet zijn geweest. „Want dit doe je natuurlijk niet zomaar.”

Schoolkinderen
Basisschool Durv, achter de Priemstraat, had kort na de schietpartij snel de kinderen binnengehaald.

Enkele jonge scholieren hadden gezien wat er was gebeurd en waren daar behoorlijk ontdaan over. Na een korte onderbreking van de schooldag zijn de lessen weer hervat. De school wilde verder niet reageren.

De basisschool ligt aan de Elgerweg. Iets verderop houden drie agenten een woning in de gaten. Volgens andere buurtbewoners zou de neergeschoten vrouw, die met het mes langs de school was gelopen, hier wonen.

“Het komt zo wel heel dichtbij”
„Onvoorstelbaar”, zegt een buurvrouw die met haar hond een rondje loopt en uit nieuwsgierigheid ook een kijkje neemt.

„Ik woon hier al ruim dertig jaar, er is hier nog nooit iets gebeurd. Het is een rustig wijkje, met veel gezinnen. Het komt zo wel heel dichtbij.”

Negen uitgehongerde huskypups gevonden in Sint Agatha: ‘Ze hebben allemaal dikke wormenbuiken’

Ken je Stacy nog? Ze is nu onherkenbaar na een enorme transformatie