in

Pas op! De giftige berenklauw staat weer in bloei (en zo herken je hem)

De berenklauw kan zorgen voor pijnlijke wonden
De gekleurde bloemetjes beginnen langzaam de natuur op te fleuren, en steeds meer planten en bloemen laten zich van hun mooiste kant zien.

We kunnen dus wel stellen dat de lente is begonnen. Ook de berenklauw staat weer in bloei, maar daar zijn we niet zo blij mee.

De witte bloemen zien er misschien mooi uit, maar de plant is hartstikke giftig en kan heel gevaarlijk zijn. Notitieboekje bij de hand, want zo herken je ‘m!

De berenklauw en reuzenberenklauw
De berenklauw is een wilde plant die voornamelijk bloeit van mei/juni tot oktober. De gewone inheemse variant kan groeien tot anderhalve meter tot twee meter hoog en de uitheemse variant tot maar liefst vijf meter hoog.

Daarom draagt deze ook heel toepasselijk de naam reuzenberenklauw. Het Rode Kruis waarschuwt voor de berenklauw, omdat beide varianten giftig zijn. Zodra de giftige stoffen in contact komen met de huid, maken ze de huid overgevoelig voor de zon.

Lees ook  Verpleegkundige steelt bankpas van overleden patiënt om chips, snoep en cola te kopen

Symptomen
De stengel en bladsteelharen zijn de grootste boosdoeners. Zodra deze in contact komen met de huid, krijg je na een paar minuten al klachten.

De eerste symptomen zijn jeuk, rode vlekken of blaasjes die veel lijken op ernstige brandwonden. De blaren genezen na een tot twee weken en kunnen een grijsachtige pigmentvlek op de huid achterlaten. Een enkele aanraking met de berenklauw is voldoende om pijnlijke wonden op te lopen.

Groeit en bloeit
De reuzenberenklauw groeit vooral in parken, weilanden, bermen en langs oevers. Wanneer je kind aan het spelen is, kan hij of zij makkelijk in aanraking komen met deze gevaarlijke plant.

Ook bij je huisdier kan een aanraking met de berenklauw leiden tot ernstig letsel. Vooral op plekken waar net gemaaid is, bestaat er gevaar, want dan liggen de geknakte stengels overal.

Indien je hond in aanraking komt met de plant, kun je hem of haar het beste afspoelen met koud water en een tijdje uit de zon laten.

Lees ook  Waarom Julia (26) iedere dag haar eigen urine drinkt

Dit moet je doen na aanraking met de (reuzen)berenklauw:
Spoel de huid grondig af met water en zeep. Indien je niet dit niet meteen kan doen, bedek je de huid en spoel je deze thuis grondig af.

Ga direct uit de zon en zorg ervoor dat je huid minstens een week niet wordt blootgesteld aan zonlicht.

Wrijf het sap niet over de huid en raak het gezicht en de ogen niet aan.
Heeft de plant je ogen aangeraakt, dan kun je het beste zoveel mogelijk spoelen en direct een arts raadplegen.

Als het sap in de mond is gekomen, ga dan direct naar de eerste hulp. Dit is namelijk ontzettend gevaarlijk.

De blaren moet je hetzelfde behandelen als brandwonden. Ga voor de zekerheid naar de huisarts en verzorg de wonden met brandwondengaas en brandwondenzalf.

Hand geamputeerd bij man die te strakke boeien om kreeg

Vrouw vliegt 10.000 km om liefdesslot dat ze met ex ophing te vernietigen