in

Opnieuw reekalfjes doodgemaaid in Rockanje: ‘Dit was te voorkomen’

Voor de tweede keer binnen een week zijn drie reekalfjes in Rockanje ten prooi gevallen aan de vlijmscherpe messen van een maaimachine.

Vrijwilligers die te maaien gebieden met hoog gras met een warmtedrone controleren op de aanwezigheid van reetjes, zijn verbijsterd. ,,Dit is zo onnodig. Dit was te voorkomen.”

Vorige week werden er aan de Korteweg twee jonge reetjes gedood tijdens het maaien. Bij een van hen waren de oren en pootjes eraf gesneden.

Zondag ging het mis aan de Langeweg, iets verderop. Bij het maaien werden drie liggende reekalfjes over het hoofd gezien, die een vreselijke dood stierven.

Lees ook  Baasje wil 10-jarige corgi in laten slapen om plaats te maken voor nieuwe puppy

,,Ik had verwacht dat alle aandacht voor die twee dode reetjes iedereen alert had gemaakt en dat er vooraf gecontroleerd zou worden of er geen dieren in het te maaien perceel zitten”, zegt een boze faunabeheerder Jacqueline van Hoey Smith. ,,Ik snap niet dat je na alle ophef toch zomaar gaat maaien.”

”Dit voelt als water naar de zee dragen”
– Olga Kegel, vrijwilliger

Drie vrijwilligers die op verzoek van perceeleigenaren een gebied vóór het maaien controleren op de aanwezigheid van reetjes, vinden het dierenleed verschrikkelijk.

,,Dit voelt als water naar de zee dragen. Met z’n drieën gaan we ‘s morgens vroeg natuurgebieden en maaipercelen af om reekalfjes te redden.

Lees ook  Kattenliefhebbers opgelet: Een bed die tevens een doolhof is voor katten

Met een warmtedrone sporen we die kalfjes op. Donderdag hebben we er nog vijf weggehaald”, vertelt Olga Kegel, een van de vrijwilligers die onder leiding van Jan de Roon van Natuurmonumenten op controle gaan.

Als de drie een reetje ontdekken, pakken ze die met hun handschoenen en grote plukken gras op. Vervolgens leggen ze het diertje net buiten het te maaien gebied.

Gratis
,,Dat doen we gratis en voor iedereen die ons vraagt”, vertelt Kegel. ,,We hopen dat perceeleigenaren, maaiers en loonbedrijven ons inschakelen als ze gaan maaien. Ga je maaien, neem dan je verantwoordelijkheid.”

Jongen (10) sterft als hij zijn zusje uit water wil redden

Jongen scheldt boa uit voor ‘kankermongool’ en krijgt een uitbrander van zijn vader