in

Ongevaccineerde Chantal (15) dagelijks in discussie met klanten: ‘Belachelijk dat je wordt uitgescholden’

Chantal van der Sar probeert het zich niet zo aan te trekken. Ze is inmiddels wel gewend om in een discussie verzeild te raken met klanten van Stichting Iedereen een Maaltijd. De Zoetermeerse stichting van haar moeder Brenda Hartgring is sinds september gesloten, zodat zij niemand hoeven te weigeren vanwege de coronamaatregelen. Er is wel een afhaalloket.

,,Het klinkt heftig allemaal, maar door corona krijg ik ongevraagd héél veel meningen van mensen te horen”, zegt de pas 15-jarige Van der Sar. Ook afgelopen weekeinde was het weer zover. ,,Een oudere vrouw, van rond de 80 jaar, is het niet eens met het feit dat de lunchroom is gesloten.

Zij is gevaccineerd en noemde mij als ongevaccineerde een moordenaar. Bizar. Ik ben blij dat mijn moeder er niet bij was, want zij had dat echt niet leuk gevonden. Het enige dat ik kan doen is luisteren en sorry zeggen.”

,,Ik heb er geen woorden voor. Een oude vrouw die losgaat tegen pubers…”, reageert haar withete moeder. ,,Sommige mensen gaan een gezonde discussie aan, maar anderen gaan helemaal los en vinden het gestoord dat wij dicht zijn. Zij zeggen dat wij gevaccineerden discrimineren en hierdoor de stichting om zeep helpen. Maar ongevaccineerden discrimineren maakt niet uit? Wij willen niemand discrimineren, gevaccineerd of ongevaccineerd. Dat weiger ik. Iedereen mag naar binnen óf niemand.”

Lees ook  Man met meeste piercings ter wereld heeft er 278 in zijn slurf – mensen schrikken als hij zijn broek uittrekt

Vechtsport
Hartgring is niet bang dat het een keer uit de hand loopt aan de deur. Zelfs als het gebeurt, maakt ze zich geen zorgen. ,,Gelukkig zit mijn dochter op een vechtsport, dus zij kan zich prima verdedigen. Ook ga ik nog steeds uit van het goede in de mens. En mocht een keer iemand de boel willen verbouwen: ik heb overal camera’s hangen.”

Moeder en dochter kunnen binnenkort nóg meer reacties verwachten, want zij zijn woensdagavond (21.15 uur) op NPO 3 te zien in de documentaire Vaccinatievetes. PowNed volgde mensen die in conflict zijn met hun omgeving vanwege hun vaccinatiekeuze. De vader van Van der Sar is namelijk groot voorstander van het vaccin.

,,In het begin hadden wij heftige discussies, maar nu weet hij dat het geen zin heeft om erover door te gaan”, zegt Van der Sar. ,,Ik heb na lang twijfelen weleens gezegd: Ik neem het vaccin tóch. Toen werd ik enorm tegengehouden door mijn moeder die bronnen uit het buitenland liet zien om mij te overtuigen dat ik het niet moet doen. Dat is soms best vervelend. Mijn vader gelooft totaal niet in die tegengeluiden. Hij werkt in het ziekenhuis en ziet mensen met corona binnenkomen op de ic.”

Lees ook  Dit is de reden dat honden hun baasjes aanstaren als ze hun behoefte doen

Fatsoen kwijt
,,We gaan er ongetwijfeld bedreigingen en wat dan ook door krijgen, maar dan hebben mensen de docu niet begrepen. We willen niemand overtuigen, maar willen dat mensen op een normale manier de discussie met elkaar aangaan. Het doet pijn om te zien hoe sommige mensen het fatsoen kwijt lijken te zijn”, aldus Hartgring.

Van der Sar wil eerst de effecten op de lange termijn afwachten, voordat ze in de toekomst wellicht toch overgaat tot vaccinatie. ,,Ik hoor verhalen over onvruchtbaarheid en de snelheid van de ontwikkeling van de vaccins vertrouw ik niet. Mensen mogen van alles van mij vinden en kunnen mij op school en op straat aanspreken, want social media heb ik helemaal afgeschermd. Toch blijft het belachelijk dat je wordt uitgescholden als je geen vaccin neemt.”

Dochter (14) van Venez werd op klaarlichte dag mishandeld: ‘Niemand heeft ingegrepen’

Binnenkort ook coronapas voor niet-essentiële winkels