in

Omdat ze kanker kreeg, kon ze af en toe niet gaan werken. Daarom maakte haar bazin haar het leven zuur

Toen Eimear Coghlan (34) uit het Ierse County Cork drie jaar geleden de diagnose van borstkanker kreeg, besliste ze meteen om hard te vechten tegen de ziekte. Maar voor ze het goed besefte, had ze er een tweede vijand bij: het Londense bedrijf waarvoor ze werkte. Daar toonden haar bazen geen begrip voor het feit dat ze af en toe niet op het werk geraakte door operaties, chemotherapie en controles bij de dokter.

Eimear Coghlan was nochtans in de wolken over haar job bij beleggingsonderneming The Hideaways Club (UK) Limited in Kensington, die zich specialiseert in luxueus vastgoed. Ze werkte er als office manager en assistente van directielid Poonam Dhawan-Leach.

Aanvankelijk konden de dames het goed met elkaar vinden. Tot Coghlan in december 2014 te horen kreeg dat ze borstkanker had.

“Nog geen dag gewerkt”

In het begin waren Leach en de andere bazen bezorgd. Ze hadden zelfs een aangepast werkregime opgesteld. Maar in de maanden die volgden, veranderde hun houding compleet. In februari 2015 nam Leach zelfs contact op met de personeelsdienst omdat Coghlan “nog geen dag gewerkt had” in de voorbije drie maanden. De bazin noemde de situatie onhoudbaar.

Lees ook  39-jarige vader van baby van 4 maand overlijdt aan coronavirus

De flexibele werkregeling – waarbij Coghlan thuis mocht werken als ze zich niet goed voelde – werd ingetrokken. In de plaats daarvan moest ze minstens een halve dag ziekteverlof nemen als ze op controle moest. Ze moest ook telkens een medisch verslag kunnen voorleggen.

De collega’s van Coghlan noemden de houding van Leach tegenover haar assistente ronduit “vijandig, hatelijk en agressief”.

56.000 euro
In april 2015 liep de situatie helemaal uit de hand. Drie dagen voor Coghlan een belangrijke operatie moest ondergaan, stuurde Leach haar een e-mail dat ze onwettig afwezig was. Coghlan was in shock en verliet huilend het bedrijf. Haar huisarts besloot haar thuis te houden wegens stresssymptomen, maar in september besloot Coghlan ontslag te nemen. Ze kon het niet meer aan om terug te gaan.

Lees ook  Jonge man verliest zijn duim bij een stieraanval. Dokters vervangen de duim met de grote teen van de man.

Maar daar liet de werkneemster het niet bij: ze spande een rechtszaak aan. Hoewel het bedrijf ontkende iets verkeerd gedaan te hebben, heeft de vrouw nu toch een schadevergoeding van 56.000 euro toegekend gekregen. Volgens rechter David Pearl was Leach te veeleisend en ging ze te ver in de manier waarop ze Coghlan behandelde.

“De vraag om medische verslagen was een aantasting van haar waardigheid. De verplichting om een halve dag ziekteverlof te nemen, was onterecht nadelig voor haar”, klonk het. “De houding van de baas tegenover haar ziekte creëerde een vijandige, vernederende en beledigende werkomgeving.”

Hond overlijdt na harde trap tegen de kop: daders spoorloos

Stephanie dacht dat haar zoontje gewoon een bril nodig had. Nu heeft hij nog maar enkele maanden te leven