in ,

Nomie (19) pleegde zelfmoord omdat goede hulp uitbleef, vader komt in actie

In april stuurt de 19-jarige Nomie Jongejan een wanhopige brief naar GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. In de brief uit ze felle kritiek op de psychische zorg die ze krijgt en de manier waarop er met haar wordt omgesprongen. Twee dagen na het versturen van de brief stapt Nomie uit het leven. Nu, een half jaar later, gaat haar vader Rutger het gesprek aan in Den Haag.

“Nomie was een heel lief meisje”, beschrijft haar vader zijn dochter. “Bescheiden en sociaal. Maar ook enorm perfectionistisch en dat zat haar in de weg.” Al voor haar achttiende krijgt Nomie psychische hulp. Goede hulp. Ze boekt fragiele vooruitgang. Maar als Nomie 18 jaar wordt, komt er abrupt een einde aan de vooruitgang.

Als 18-jarige valt Nomie namelijk niet langer onder jeugdhulp, maar onder volwassen GGZ. “Dan verandert alles, maar het allerergste: je komt ook weer op de wachtlijst”, stelt vader Rutger. Volgens hem is continuïteit van zorg het belangrijkste. “En dat is er niet. Je bouwt iets op, iemand stort volledig in en je kunt weer opnieuw beginnen. Dat is op die leeftijd catastrofaal.”

Lees ook  Meisje vastgepakt op fietspad door een kale man in zwart trainingspak

Hartverscheurende noodkreet van Nomie
Precies dat beeld schetst Nomie zelf ook in haar hartverscheurende noodkreet aan Kamerlid Westerveld. “Het is loodzwaar om steeds opnieuw hoop op verbetering te vinden. Je opnieuw open te stellen bij nieuwe en onbekende mensen en elke keer opnieuw je verhaal te moeten doen”, aldus Nomie in haar brief.

Pas nadat Nomie is overleden, krijgt Rutger de noodkreet van zijn dochter te lezen. “Daar stonden ook dingen in waarvan ik denk: meisje, had het besproken. Was het gesprek aangegaan en had het vertrouwen gehad dat ik je hier doorheen had willen helpen. Dat ik je aan de hand had kunnen nemen en dat ik…”

Lees ook  Syrisch gezin weigert aangeboden Schaagse woning na zien van geest

Rutger slikt en haalt diep adem, om met trillende stem te vervolgen: “Dat ik een beetje had kunnen kijken wat er nodig was om toch de hulp te kunnen krijgen die je nodig had. Arm kind…”

‘Je voelt je schuldig’
De brief raakt ook Lisa Westerveld. Nog voor ze kan reageren op Nomies boodschap, krijgt het GroenLinks-Kamerlid een mail van vader Rutger dat zijn dochter er niet meer is. “Ik staarde naar mijn scherm en dacht: dit is het gevolg van dat mensen niet op tijd hulp krijgen. Je voelt je betrokken, je voelt je schuldig.”

Westerveld legt uit dat de brief lang in haar hoofd heeft rondgespookt. “Ze stuurde mij haar laatste noodkreet, omdat ze hoopt dat ik haar en anderen kan helpen en dan hoeft het niet meer, omdat ze er niet meer is. Door zo’n mail wordt dit enorm tastbaar.”

Tien verpleegkundigen van ziekenhuis Uden zijn zwanger: ’Dikke-buikenparade’

Kinderlokker (50) aangehouden voor ontucht met meerdere kinderen