in ,

Nieuwe regels: ‘groter als’ mag nu gezegd worden in de Nederlandse taal

Voor de taal-puristen is het waarschijnlijk iets om kriebels van te krijgen, maar volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst wordt ‘groter als’ niet meer als fout Nederlands gezien.

Jaarlijks worden er door de Algemene Nederlandse Spraakkunst grammaticaregels aangepast welke sinds 1984 bestaat. Wij zetten de meest recente wijzigingen hieronder voor je op een rijtje:

‘Groter als’
Voorheen was alleen ‘groter dan’ toegestaan en wanneer je de fout maakte door groter als te zeggen, werd je daar door een taalliefhebber waarschijnlijk op gewezen.

Lees ook  Sophie (19) zit in trein tegenover man die zich aftrekt en wil aangifte doen: ‘Misschien had hij jeuk, zei de agente’

Maar nu mag je dus ook ‘groter als’ zeggen. Deze regel is aangepast, omdat veel mensen beide beide varianten gebruiken.

Let wel dat het om de informele context gaat. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld bij een Nederlandse toets nog wel de oude versie moet gebruiken.

Dubbele negatie
Den bijvoorbeeld aan ‘zij heeft nooit geen geld’ iets wat door veel mensen wordt gezegd, maar wat voorheen eigenlijk fout was omdat ‘nooit’ en ‘geen’ dubbelop zijn. Maar door de nieuwe regels is het in spreektaal toegestaan, in schrijftaal niet.

Lees ook  Twee minderjarigen opgepakt voor ernstige mishandeling van Jolien

Hen en hun
Wat ook veel door elkaar wordt gebruikt is ‘hen en hun’. bijvoorbeeld: ”Ik heb hun een cadeau gegeven” en ”Ik heb hen een cadeau gegeven”.

Vanaf nu is beide juist, dus in het vervolg hoef je niet meer te twijfelen volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst.

Draag jij graag zwart? Dan ben je zelfverzekerd, s*xy en intelligent

7 weetjes die je nog niet wist over Gaby Blaaser