in

Nieuwe coronavariant duikt op in Israël, ‘naderende noodtoestand’

De nieuwe coronavirusvariant uit Zuid-Afrika is nu ook vastgesteld in Israël. Volgens premier Bennett balanceert Israël “op de rand van een noodtoestand”. Ook in Zuid-Afrika zijn er grote zorgen over de uitbraak van B.1.1.529. De mutatie is vooralsnog niet vastgesteld in Europa.

Volgens experts van de Wereldgezondheidsorganisatie is er nog zeer weinig bekend over de variant, benadrukte WHO-epidemioloog Van Kerkhove in een livestream met journalisten. “Wat we wel weten is dat B.1.1.529 een groot aantal mutaties heeft en dat dit gevolgen kan hebben voor hoe het virus zich gedraagt.”

Kan weken duren
Wat dat betekent voor bijvoorbeeld de werkzaamheid van de huidige coronavaccins, zal volgens haar pas over enkele weken duidelijk worden. Wereldwijd worden voor zover bekend nog maar zo’n honderd monsters van de variant geanalyseerd. Een team van WHO-experts bespreekt vandaag in het Zwitserse Genève of B.1.1.529 officieel zal worden bestempeld als zorgwekkende variant.

Zuid-Afrikaanse wetenschappers vrezen dat de mutatie besmettelijker is dan bijvoorbeeld de nu nog dominante deltavariant. De nieuwe variant is tot nu toe in ieder geval gevonden in Zuid-Afrika, Botswana, Israël en Hongkong. Bij de laatste twee landen gaat het om een geïmporteerde besmetting. De coronapatiënt in Israël was afkomstig uit Malawi, die in Hongkong was afkomstig uit Zuid-Afrika.

Lees ook  Monique Westenberg op date op Ibiza: ‘De beste in jaren!’

De Israëlische premier Bennet gaat vandaag om tafel met experts voor een plan van aanpak nu B.1.1.529 zijn land heeft bereikt. Ook hij gaat ervan uit dat de mutatie besmettelijker is dan de nu nog dominante deltavariant.

WHO tegen snelle inreisverboden
Gisteren besloot Israël al om een inreisverbod in te stellen voor een aantal landen in het zuiden van Afrika. Ook een aantal Europese landen, waaronder Nederland, heeft inmiddels zo’n vliegverbod ingesteld. Maar de WHO is tegen het instellen van zulke maatregelen en plet voor een wetenschappelijk onderbouwde aanpak.

Volgens minister De Jonge en zijn Duitse collega is de mutatie nog niet vastgesteld in Nederland of Duitsland. Ook de Franse regering zegt dat er daar geen gevallen zijn opgedoken.

Lees ook  Hand geamputeerd bij man die te strakke boeien om kreeg

‘Significante variant’
“Dit is de meest significante variant die we tot nu toe zijn tegengekomen”, zei adjunct-chef Jenny Harries van de Britse medische dienst in een verklaring. Volgens haar moet er zo snel mogelijk grondig onderzoek naar worden gedaan. Het Verenigd Koninkrijk kwam gisteren met een inreisverbod voor een aantal Afrikaanse landen, in de hoop de variant buiten de deur te houden.

Volgens epidemioloog Ben Cowling van de Universiteit van Hongkong is het zeer de vraag of dat zal lukken. “Ik denk dat het meest waarschijnlijke scenario is dat het virus al op andere plekken is. Dus als we nu de deur dichtdoen, is het waarschijnlijk te laat”, zegt hij tegen persbureau Reuters.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken is het Britse inreisverbod een overhaast besluit geweest. De minister vreest voor de economische schade en wijst erop dat er nog veel onduidelijk is over B.1.1.529.

Zwaargewonde jongeman na misdrijf in Duitsland afgezet bij ingang ziekenhuis in Eindhoven

Vliegtuigpassagiers uit Zuid-Afrika mogen douane niet door bij Schiphol