in

Niemand weet waarom deze donkerhuidige kinderen blond haar hebben. Een DNA-test zorgt voor een grote verrassing.

De bewoners van de Salomonseilanden ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea in de zuidelijke Stille Oceaan verrassen iedereen met hun bijzonder uitzicht: bij 10 procent van hen wordt hun donkere huid vergezeld door blond hoofdhaar. Daarmee staan ze op de tweede plaats, wat donkere huid betreft, na de Afrikanen en tegelijk het hoogste percentage aan blond haar na Europa. Onderzoekers uit de VS en Engeland hebben het DNA van de bewoners onderzocht, om deze ongewone combinatie voor eens en voor altijd te verklaren.

Lees ook  Meisjes gedrogeerd en verkr*cht door groep mannen in Den Bosch: 8 arrestaties

Ze namen bloedstalen van Salomonezen met donker en met blond haar. Er werd een speciale genvariant vastgesteld die leidt tot een aanpassing van het enzym TYRP1. Deze laatste zorgt er normaal voor dat er melanine, de donkere kleur in huid en haar, aangemaakt wordt. Als een kind van zijn ouders de genvariant overerft, dan krijgt hij of zij blond haar.

“De gekende blonde haarkleur ontwikkelde zich in de Stille Oceaan onafhankelijk van de rest van de wereld, dat is onverwacht en fascinerend,” laat ons een onderzoeksmedewerker weten. “Wat de voordelen kunnen zijn van deze genmutatie en of zij een gevolg is van evolutie, is onduidelijk.”

Lees ook  Familiedrama - Vader steekt 3 weken oude baby dood

Om uitsluitsel te krijgen wat betreft het voorkomen van het TYRP1-gen bij andere bevolkingsgroepen, onderzochten de wetenschappers 42 verschillende etnische groepen. Tevergeefs: deze genetische mutatie was nergens anders te vinden. Werkelijk uniek!

Deel dit verrassende verhaal met je familie en vrienden op Facebook!

Opa ontmoet zijn pasgeboren kleindochter in ziekenhuis – seconden later beseft hij dat zijn dochter gelogen had over alles

Moeder bevalt van drieling. Enkele dagen later zien dokters dat er iets grondig mis is met hun hoofden.